РОД МИО МА ГДЕ БИО: Велика помоћ стигла Србима у село Човац код Окучана

В.Митрић

19. 07. 2021. у 21:36

СЕЛО Човац, код Окучана, добро зна да матица Србија брине о свом роду, ма где живео, посебно о онима који су преживели најгоре и којима и данас, живот није нимало лак ни једноставан.

РОД МИО МА ГДЕ БИО: Велика помоћ стигла Србима у село Човац код Окучана

ФОТО: В.М.

У човачки Друштвени дом, једва је стало оно што је, од срца, донето из Србије, овдашњим Србима повратницима. Пре неколико дана подељене су им 63 моторне машине: тримери, моторне тестере и мотокултиватори итд... То је дар Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије који је оставрен, баш онако како је обећано, у сарадњи са Српским народним вијећем.

Вредност дарова је је 2.783.500 динарира и то без пореза на додату вредност, без ПДВ-а. Конкурсом је било обухваћено подручје Бродско-посавске жупаније.

 - То је тек један од видова помоћи које у току годинe Комесаријат пружа нашим повратницима у Републику Хрватску, у смислу њиховог економског оснаживања - прича нам Светлана Палић из Комесаријата, која непрестано, прати овакве и сличне пошиљке људима који су наше горе лист, а живе ван матице, која их никад не заборавља. - Радимо да им останак у Хрватској буде лакши. Врло је важно да они који се врате могу достојанствено да живе. -
Комесаријат током године упућује четири врсте помоћи. На пролеће дистрибуирају сетвени репроматеријал, поклањају кошнице за оне који се баве пчеларством, мале пољопривредне машине, а до краја године биће подељен контигент беле технике. Помоћ стиже у све повратниче крајеве и свим жупанијама у којима живе повратници.
 - За неког ко може да занови белу технику или да развија свој пчеларски посао или да обрађује своју башту, ово је врло значајна подршка јер је помоћ у економском оснаживању, осим решавања крова над главом, најбитнија - кажу у Комесаријату. Комесаријат планира да настави са пружањем помоћи повратничким заједницама у Републици Хрватској и у наредним годинама.
По речима Горана Ногића, који је учествовао у расподели, већи део машина остаје у Окучанима, док део иде у Нову Градишку, као и у општине Стара Градишка и Драгалић.

 - Та помоћ људима пуно значи, на рубу су сиромаштва, не примају помоћ и осећају се одбачени. Они су раније учествовали у акцијама уређења гробља, простора око цркава или партизанских споменика и сигурно је да ће се укључити поново - каже Рогић. - Пет поклоњених машина иде у села у општини Драгалић и онима који ће их примити, то ће пуно значити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)