ЏИНОВСКО СРЦЕ ОБОРИЛО РЕКОРД: Пољопривредник Живојин Антић из Ћуприје, све успешнији у узгајању парадајза

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

17. 07. 2021. у 10:41

ЖИВОЈИН Антић (45) из Ћуприје, који већ годинама производи све крупнији џиновски парадајз јабучар, ове године је произвео нову сорту - џиновско срце.

ЏИНОВСКО СРЦЕ ОБОРИЛО РЕКОРД: Пољопривредник Живојин Антић из Ћуприје, све успешнији у узгајању парадајза

Фото З. Глигоријевић

Док је највећи плод јабучара тежио 1.640 грама, сада је добио плод од готово 1,8 килограма! Овај заљубљеник у повртарство, укрштањем сорти произвео је четири нове сорте парадајза, чија тежина по комаду прелази килограм. Укрштањем, каже, добија побољшане верзије старих сорти и појачан генетски код. Џиновско срце добио је укрштањем џиновског јабучара и воловског срца са класичним листом. Плодови не само да су изузетно крупни, већ на једној плодовој грани роди најмање пет килограма, а на стабљици до 10 килограма.

- Успео сам да скоро на сваком струку добијем по 10 плодова, док код џиновског јабучара има највише три парадајза. Тежина плодова креће се од 1,2 килограма, па навише. Уколико лисна маса потраје, рађаће до јесени. Толико ће да рађа и џиновски парадајз јабучар, који достиже тежину од 1,3 до 1,6 килограма. Још увек држим рекорд у производњи џиновског јабучара, јер не знам никога ко има крупније плодове. Пре две године, такође укрштањем, произвео сам сорту моравац - поносно ће Антић додајући да је џиновски парадајз аутохтона сорта, чије је семе сачувала његова бака Милосава, коју он узгаја већ четири деценије.

ДОМАЋИНСКИ Јован, Живојин, Јасмина и Теодора Антић , Фото З. Глигоријевић

Поменуте сорте наш саговорник узгаја као семенски материјал од кога ће да продаје расад, али и семе, јер ретко ко има сортно семе. Пошто му помажу супруга Јасмина и деца Душан (21), Јован (19) и Теодора (13), Антић за продају узгаја 162 сорте парадајза.

ЛЕКОВИТО БИЉЕ ЗА ТИНКТУРЕ

- ВЕЋ пет година узгајамо и лековито биље, ехинацеу пурпуреу, која је можда најлековитија биљка, и лобелиу инфлате. Коренов систем ехинацее у трећој години продајем стручњацима који праве тинктуре за јачање имунитета. Лобелиу инфлате продајем за тинктуре, које су одличне за чишћење плућа, одвикавање од пушења, као и против уједа инсеката и огреботина. Браћу их крајем месеца, јер их ничим не прскам, па их августа напада бела ваш - каже Антић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)