КРУШЕВАЦ ОБЕЛЕЖАВА ДАН СТРАДАЊА РОДОЉУБА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Жртве злочина из 1916. године нису заборављене (ФОТО)

С.Б.

14. 07. 2021. у 14:24

ДАН страдања родољуба у Првом светском рату, када је на данашњи дан, 1916. године обешено осам родољуба из Бруса обележен је у касарни “Цр Лазар” у Крушевцу.

КРУШЕВАЦ ОБЕЛЕЖАВА ДАН СТРАДАЊА РОДОЉУБА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Жртве злочина из 1916. године нису заборављене (ФОТО)

ФОТО: Г.У.

Управо се у кругу касарне страдале патриоте,које су претходно осудили пресудом аустрогарског војног генералног гувермана “због злочина против државне силе, завере и подстицања народа да не предаје оружје”.

ФОТО: Г.У.

Венце на спомен обележје положили су данас представници Војске Србије - Гарнизон Крушевац, у име града, председник Скупштине Предраг Вукићевић, као и представници Организације резервних војних старешина, Удружења за неговање слободарских традиција, представници СУБНОР-а, Удружења војних пензионера и Кола српских сестара.

ФОТО: Г.У.

У Градској управи подсећају да су у лето 1916.године аустрогарске власти откриле једну од организација које су имале задатак да припреме државни удар. Окупаторска истрага дошла је до података који су јој били довољни да ухапсе 38 виђенијих људи из крушевачког и бруског краја, као и неке угледне Београђане. Непријатељ је дошао до закључка да је заиста у питању била тајна организација са седиштем у Брусу и под вођством Сибина Јеличића, велеиндустријалца. Како су касније истакли истраживачи овог догађаја, вредне информације дошле су сарадника окупаторске власти.

ФОТО: Г.У.

- Десетогодишњем помену (1926.године) жртвама аустроугарске одмазде присуствовао је и Арчибалд Рајс, који је мајци Сибина Јелићића, Јевдокији уручио увеличане слике са извршења смртне казне у Крушевцу - навео је у свом истраживању својевремено познати новинар и публициста Ђурђе Ад. Ваљаревић из Бруса.

ФОТО: Г.У.

Током истраге је у стругари Сибина Јеличића откривено и 19 закопаних сандука са предметима и униформама Карађорђевића и личним белешкама регента Александра. Поред Сибина Јеличића и Војислава Браловића, управника поште и председника општине, на смрт вешањем осуђени су били Милосав Стевовић,трговац, такође из Бруса, Светозар Ковачевић из Пребрезе, Тихомир Шиљић из Дубаца, Влајко и Добросав Павличевић из Радманова и Бошко Николић из Ливађа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)