ВРЕЛО У КИКИНДИ: Три пожара на периферији града начинила штету - ватрогасци добили високу оцену јавности

Р. Ш.

14. 07. 2021. у 14:41

ВРЕЛО сунце јуче је пржило земљу у Кикинди, па није ни чуди што су на периферији града и у атару букнула три велика пожара на отвореном.

ВРЕЛО У КИКИНДИ: Три пожара на периферији града начинила штету - ватрогасци добили високу оцену јавности

ФOTO: Милош Гаврић

Скоро у исто време горело је код Железничке станице, затим на пољопривредном земљишту поред пута од Кикинде ка Башаиду, а највећу повшину ватра је захватила у атару према Новом Милошеву, где је горела стрњика на површини од око 40 хектара. На овим локацијама интервенисали су Ватрогасно спасилачка јединица МУП-а, ватрогасци припадници ДВД-а, НИС-а, фабрике МСК-а, па су сви пожари локализовани после више сати гашења. Најважније је да ни у једном случају није било повређених ни грађана ни учесника у гашењу, а ватрогасци су добили високе оцене од јавности због брзе и ефикасне интервенције. Ватра није доспела до насеља, а најближа је била код Железничке станице где је било и надраматичније. Са ове локације развијао се висок и густ облак дима, видљив и из центра града. Како сазнајемо, изгореле су старе бандере и науљени пружни прагови, које железница више не користи и намењени су за рециклажу.

 - Ватра је била врло близу објеката железнице, на свега десетак метара од пумпе за гориво. Али на срећу, ватрогасци добро реаговали. Дошло је најмање 15-так професионалних ватрогасаца са доста возила. Помагали су им добровољци и одрадили посао као врхунски професионалци. Пожар је локализован увече око 20 сати, а ватрогасци су и јутрос гасили згариште да не би нека варница поново букнула – сазнали смо на Железничкој станици у Кикинди.

Тачни узроци избијања ватре на овим локацијама још нису познати , а настала штета се процењује. Не искључује се могућност самозапаљења, јер је јуче био врео дан у Кикинди, али би узрок могла да буде и људска немарности, јер , и поред упозорења, несавесно грађани пале биљне остатке. Из надлежних служби још пре месец дана грађани су упозорени да на отвореном простору не пале стрњику, биљне остатке нити било шта друго, јер услед велике врућине ватра лако може да се прошири.

КАЗНЕ ЗА ПАЉЕЊЕ

Градски штаб за жетву у Кикинди још пре месец дана упозорио је да је спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено Законом о жаштити од пожара и градском одлуком о заштити пољопривредних имања. За прекршаје су прописане високе казне, за физичка лица од 10.000 до 50.000 , а за правна од 300.000 до милион динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)