МУКЕ ЗБОГ ДИВЉИХ КОПАЧА: Археолошка налазишта на мети вандала, постављене табле на локалитету Јеринин град

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

14. 07. 2021. у 07:26

ИАКО је пре пет година Основни суд у Јагодини први у Србији изрекао затворску казну за нелегална археолошка ископавања, хорде "дивљих копача", ловци на благо, опремљени метал - детекторима, не престају да пустоше археолошке локалитете у овом крају.

МУКЕ ЗБОГ ДИВЉИХ КОПАЧА: Археолошка налазишта на мети вандала, постављене табле на локалитету Јеринин град

Фото Завичајни музеј у Јагодини

Осим пљачке и нелегалне трговине антиквитетима преко престижних аукцијских кућа широм Европе, штета коју својим рушилачким активностима наносе на заштићеним и културним добрима немерљива је. Како је вишеслојно утврђење "Јеринин град", на међи атара Старо Село и Доњи Мишевић, једно од најугроженијих археолошких налазишта под заштитом државе, на прилазу локалитету и у зони заштите испод утврђења постављене су две инфо-табле.

- Табле су постављене по инструкцијама полиције, на иницијативу градоначелника Јагодине Ратка Стевановића, уз несебичну помоћ представника Ловачког удружења "Црни врх" и ЈП "Стандард". Будући да садрже одреднице упозорења и забране недозвољених ископавања, чести изговор пљачкаша да нису знали да је у питању локалитет под заштитом, којим се, при хапшењу користе - више не стоји. Ово је само мали корак ка потпунијој заштити локалитета и већем присуству на терену свих чинилаца заштите - оцењује Смиљана Додић, музејски саветник у Завичајном музеју у Јагодини.

АКЦИЈА Инфо-табле у подножју локалитета, Фото Завичајни музеј у Јагодини

Она додаје да на овом богатом налазишту из периода праисторије, антике-ране Византије и раног средњег века, налазе сонде дивљих копача, раскопан локалитет и уништене делове инфраструктуре, али да, нажалост, нико није ухваћен на делу. Двадесетак археолога, колико их је свега запослено у Заводима за заштиту споменика културе у Србији, који су задужени за заштиту целокупног непокретног археолошког наслеђа Републике Србије, који су нам преци оставили у аманет, није довољно да заштите културно благо. Наша саговорница сматра да је то могуће само уз спрегу медија, локалних самоуправа, полиције и мештана.

Фото Завичајни музеј у Јагодини

ПРАВО БОГАТСТВО

УТВРЂЕЊЕ "Јеринин град", каже наша саговорница, археолошки је истраживано од 1985. до 1988. године. Откривени су остаци импозантних бедема утврђења, занатских и стамбених објеката, једнобродне цркве из ранохришћанског периода, много керамичког и стакленог посуђа, предмета од костију, рога и камена, а нађени су и новац и накит. Локалитет је Одлуком СО Светозарево 1985. године проглашен непокретним културним добром и стављен је под заштиту државе. Парцеле унутар самог утврђења су откупљене од грађана, а власништво пренето на Завичајни музеј Јагодина, регионалну установу заштите.

КРИВИЧНО ДЕЛО

ИЗМЕНАМА и допунама Кривичног закона из 2011. године за нелегална археолошка ископавања и коришћење метал - детектора предвиђена је и казна затвора у трајању до пет година. Јагодинска полиција у последњој деценији спровела више хапшења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије