ПОДСЕЋАЊЕ НА ГРАДИТЕЉСТВО И ИСТОРИЈУ: У Петровој воденици у селу Грошница код Крагујевца отворена стална изложбена поставка

М.Л.

12. 07. 2021. у 16:50

У НОВООБНОВЉЕНОЈ Петровој воденици у селу Грошница код Крагујевца, отворена је стална изложбена поставка.

ПОДСЕЋАЊЕ НА ГРАДИТЕЉСТВО И ИСТОРИЈУ: У Петровој воденици у селу Грошница код Крагујевца отворена стална изложбена поставка

Фото: М.Л.

На тридесет паноа, уз пратећи каталог, ову изложбу чине три сегмента - историјски, конзерваторски и етнолошки. Изложбу је отворила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић - Тепавчевић.

Поставка је отворена поводом осам деценија од подизања устанка ,јер је у Петровој воденици 12. јула 1941. године одржан састанак Окружног комитета КПЈ за Крагујевац и формиран крагујевачки партизански одред.

Изложба,чији су аутори Горан Милосављевић, виши архивиста историчар, Јелена Муњић, конзерватор етнолог и Наташа Николић, музејски саветник, осим о том историјском догађају, говори и о животу и раду у воденицама поточарама, али је и својеврсни приказ заштите народног градитељства.

- Воденица има аутентичан изглед а конзерваторским радовима обухваћени су сви значајни сегменти, кажу аутори.

Воденица у Грошници изграђена је крајем осамнаестог века, а 1972. године проглашена је за споменик културе. Међутим,била је запуштена и због небриге пред рушењем. Иначе, саграђена је од камена, са кровом на три воде који је покривен ћерамидом. Калкански зид са лица је од храстових дасака које су учвршћене са две хоризонталне греде спојене жљебом.

Завод за заштиту споменика је претпрошле године почео обимне радове на реконструкцији Петрове воденице. Конзерваторско - рестаураторски радови обухватили су обнову кровне и таванске конструкције, санацију фасадних зидова, столарије, реконструкцију отвореног огњишта, израду напе за одвод дима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)