КАКО СУ ИЗБИЛИ СУКОБИ ИЗМЕЂУ ТИТА И СТАЉИНА: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

В.Н.

23. 06. 2021. у 09:44

ПРЕДАВАЊЕ Срђана Граовца на тему „ Oдноси између Тита и Стаљина – узроци сукоба" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

КАКО СУ ИЗБИЛИ СУКОБИ ИЗМЕЂУ ТИТА И СТАЉИНА: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Срђан Граовац

Комунистичка партија Југославије од самог почетка свог политичког деловања била је устројена по узору на Совјетски Савез. Нико није могао да наслути да би на релацији Москва‒Београд могло доћи до сукоба.

Совјетски Савез био је идеализован као пример успешне изградње новог друштвено-економског поретка, а бољшевичка партија сматрана је примером савршено организоване политичке силе пролетеријата.

Криза у односима две земље започела је 1947. године, а ескалирала је Резолуцијом Инфирмбироа 28. јуна 1948.  Међутим, српска јавност па ни високи државни функционери, попут већине министара у влади Јосипа Броза Тита, нису имали увид у детаље сукоба, нити уопште о постојању било каквих несугласица са Москвом.

О томе се у штампи и на телевизији није говорило, такве вести нису објављиване. Само је најужи круг Титових људи био обавештен о стварном стању и о правој природи односа између Тита и Стаљина.


  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)