ПОДРШКА ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ: Најбољим студентима у Новом Саду уручене стипендије

З. Грумић

22. 06. 2021. у 15:47

ОД укупно 1.490 најбољих студента завршних година у Србији, којима су за актуелну школску годину додељене стипендије Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта, ту финансијску подршку, односно награду „Доситеја“, добило је 469 академцима са Универзитета у Новом Саду.

ПОДРШКА ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ: Најбољим студентима у Новом Саду уручене стипендије

Фото: Град Нови Сад

Њима су на пригодној свечаности, приређеној на платоу код сата на Петроварадинској тврђави, градоначелник Милош Вучевић и министар омладине и спорта Вања Удовичић, који је и председник Фонда, уручили уговоре о стипендирању и плакете “Доситеја“.

- Желимо да пошаљемо поруку да се труд, залагање и одрицање исплате и да се тако постаје најбољи. Као држава то препознајемо и подржавамо – истакао је Удовичић и нагласио жељу да сваке године буде барем за 50 више оних који заслужују награде.

Фото: З. Грумић

У Фонду настоје, како је додао министар, да и износ стипендије буде повећан, са садашњих 30.000 динара најмање 33.000 месечно.

Градоначелник Вучевић је честитао сјајним академцима, њиховим породицама и професорима.

- Замолио бих ове наше најбоље студенте да остану у Србији, у својим градовима. Треба нам њихова памет да би Србија била боља. Ако и оду у инстранство на специјализацију, нека се врате у своју отаџбину, јер немају одговорност само према себи, већ и према свом народу.

Вучевић је истакао да је ова награда с разлогом названа по великом српском просветитељу Доситеју Обрадовићу и обраћање стипендистима завршио подсећањем на чувену Доситејеву поруку свом народу „Књиге браћо, књиге. А не звона и прапорци“.

Фото: Град Нови Сад

У име стипендиста захвалила је Нина Митричевић, студент  Факултета техничких наука у Новом Саду, истакавши да им је то велика и значајна подршка, да буду још бољи.

Међу добитницима награде „Доситеја“ су и саговорници „Новости“ Тамара Јевтић студенткиња Економског факултета и Милан Бурсаћ са Грађефинског факултета у Суботици. - Стипендија ће ми умногоме помоћи да наставим да студирам онако како желим.  Хтео бих да упишем докторске студије и да се бавим науком, овде у Србији – изјавио је будући инжењер Милан, а Тамара, уз напомену да намерава да упише мастер студије, додаје да и она жели да се запосли у нашој земљи.

ФОНД

ОД оснивања, 2008. године, Фонд је доделио више од 31.200 награда и стипендија студентима и ученицима средњих школа а за те намене је утрошено више од 8,3 милијарде динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)