ПРОМОВИШЕ НАЈВАЖНИЈУ ЖИТНИЦУ: Може се много научити о Војводини

Љ. П.

22. 06. 2021. у 07:35

ХОБИ, љубав према друштвеним играма, али и жељу да промовише Србију као бренд и наш идентитет, Борис Ђуровић (43), доктор психолошких наука из Новог Сада, недавно је преточио у занимљиву, пре свега едукативну игру "Војводина".

ПРОМОВИШЕ НАЈВАЖНИЈУ ЖИТНИЦУ: Може се много научити о Војводини

Фото Приватна архива

Најсличнија је, објашњава творац ове друштвене игре, тетрису, користе се плочице, а играчи помоћу њих се труде да посеју што више жита у различитим крајевима, а онда да га продају по што повољнијој цени. Теме су сетва и жетва, што је најкарактеристичније за наше подручје.

У друштвеној игри "војводина", за два до четири играча, узраста од девет до 109 година сте у улози ратара коме је циљ да засеје што више пшенице и заради највише новца продајући је војвођанским градовима.

- Веома је забавна, јер је исход увек неизвестан - вели наш саговорник, додајући да задатак није нимало лак јер се мора пажљиво балансирати број уговора са градским пијацама и количину житарица које ће те пожњети са својих поља. - Истовремено је и едукативна, јер играчи могу много научити о самој Војводини, где се које место налази у Бачкој, Банату и Срему, али и основне принципе економије.

Друштвена игра промовише Војводину као регију Србије коју обавезно треба посетити уколико то већ нису учинили, а ако јесу да нађу неко ново место које су пропустили.

Идејни творац игре, психолог Ђуровић је пасионирани љубитељ друштвених игара већ деценију и по, а овом је хтео да подстакне људе да више времена проводе заједно у друштву најближих, делећи лепе тренутке, учећи и забављајући се далеко од мобилних телефона и компјутерских екрана.

- Игра је дизајнирана сликама војвођанске равнице, урађеним у стилу уља на платну са бројним фотографијама градова Војводине с почетка 20. века - предочава Ђуровић. - То игри даје јединствен визуелни идентитет заслугом Андрее Шварц, дизајнерке игрице.

КРАЉЕВИ СРБИЈЕ

ПСИХОЛОГ увелико припрема још једну друштвену игру "краљеви Србије", у којој се играчи, како објашњава, стављају у улогу средњовековних племића, а задатак је да ураде што више добрих дела и подухвата, а на крају само најбољи играч може постати краљ.

- Играчи ће на тај начин научити све о нашим краљевима и владарским династијама - истиче Ђуровић едукативни карактер игре. - Уз одобрење Народног музеја у Београду, илустрована је сликом Паје Јовановића, "Крунисање цара Душана".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)