КО ЈЕДЕ СВИЊСКЕ ШУНКЕ СА МРЦИЛИШТА? Еколози указују на алармантну ситуацију на сточном гробљу у Чантавиру

З. Рајић

22. 06. 2021. у 09:32

ЕКОЛОШКИ покрет Врбаса (ЕПВ) је по дојави забринутих мештана пријавио инспекцији неуређено сточно гробље, односно мрцилиште крај пута Жедник - Чантавир.

КО ЈЕДЕ СВИЊСКЕ ШУНКЕ СА МРЦИЛИШТА? Еколози указују на алармантну ситуацију на сточном гробљу у Чантавиру

Фото ЕПВ

Јер, еколози су на тој парцели затекли један отворен контејнер и десетак угинулих свиња око њега...

- Из разговора с представницима Месне заједнице и комуналног предузећа у Чантавиру закључили смо да они не могу успешно да се носе са овим проблемом, јер су инспекцији и надлежним службама у Суботици више пута скретали пажњу, али без правог одјека и одрживог решења - навео је председник ЕПВ Ратко Ђурђевац.

Мештани су обавестили екологе да се сточно гробље пуни из свих околних насеља, а по уоченим регистарским ознакама возила - чак и из Сенте. Јаме за одбачене лешине немају више где да се копају, иако је то, како истиче Ђурђевац, и иначе лоше решење - супротно прописима.

- Око контејнера се нађе и до 50 животиња, угинулих из непознатих разлога. Мрцилишту је због неподношљивог смрада тешко прићи, а оно што је најстрашније, према сведочењу мештана, јесте то што овде редовно долазе становници два локална ромска насеља, који улазе у контејнере, па чак и у јаме, па одсецају и односе шунке са цркотина. Зато и постављамо питање на чијим трпезама завршава ово месо - каже Ђурђевац.

Истиче и да повремена чишћења сточног гробља, које наложи инспекција, одложе проблем само на неколико дана, а онда поново започиње гомилање мртвих животиња...

- Процењујемо да је здравствени ризик на ширем простору око овог локалитета на алармантном нивоу. Чудимо се што до сада већ није избила нека озбиљна епидемија, а основано сматрамо да је дугогодишње неправилно одлагање анималног отпада закопавањем већ загадило земљиште, можда чак и подземне воде - закључује председник ЕПВ, уз напомену да је потребно утврдити која газдинства и фарме се баве нелегалним узгојем свиња, јер се верује да на мрцилишту завршавају лешеви животиња које нису регистроване.

ЗАХТЕВИ

ЕКОЛОЗИ су инспекцији упутили захтев да још једном изађе на терен и наложи чишћење сточног гробља. Они инсистирају и на томе да се мрцилиште физички затвори, те успостави стални надзор, како би се спречило свако даље одлагање оваквог отпада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)