ТРАЖЕ ДА СЕ ДО КРАЈА ИСТРАЖЕ ПОРОЂАЈИ: 20 породица из Расинског округа затражило документацију

С.БАБОВИЋ

21. 06. 2021. у 18:34

ПРЕДСТАВНИЦИ Удружења за правду и истину о несталим бебама, међу којима и три члана Комисије Владе која истражује ову проблематику предали су данас захтеве за недостајућом медицинском документацијом у случајевима 20 породица из Расинском округа које сумњају да су им деца отета по рођењу у Крушевцу.

ТРАЖЕ ДА СЕ ДО КРАЈА ИСТРАЖЕ ПОРОЂАЈИ: 20 породица из Расинског округа затражило документацију

С.БАБОВИЋ

Родитељи се надају да ће део медицинских протокола бити припремљен 30.јуна, како је речено на састанку које су имали са руководством Опште болнице Крушевац.

Родитељи су имали састанак и са руководством Центра за социјални рад и и састанак са тужиоцима у Вишем јавном тужилаштву.

- Ми смо дошли да затражимо одговоре зашто до сада родитељи немају комплетирану медицинску документацију о порођајима, предложено је и да се одржи заједнички састанак представника болнице, полиције,Центра за социјалних рад и постутпајућих тужилаштава како би се утврдио најефикаснији механизам за утврђивање пуне истине - наводи за “Новости” Радиша Павловић, председник Удружења за правду и истину о несталим бебама и члан Комисије.

- Захтев за одређеним документима предали смо и Центру за социјал рад, док смо у тужлаштву предложили обједињавање предмета у овим случајевима, будући да се по појединим пријавама поступа у Основном, а по другима, у Вишем јавном тужилаштву.

Павловић подвлачи да се нада да се тужиоци неће понашати као у периоду од 2002. до 2006.године, додаје да постоје и конкретна упуства Републичког јавног тужилаштва за поступање у случајевима где се сумња да су бебе нестале,а предлаже се и саслушање конкретних лекара, који су били ординирајући у случајевима за које породице сматрају да су спорни.

- Договорено је да са овим институцијама будемо у седмичном контакту како би пратили напредак у поступањима - наводи Павловић, додајући да су у чланови Удружења,како је објављено и на друштвеним мрежама, реконструисали на основу сведочења случај Душице Лазић-Михајловић,која је,како тврди,била сведок отмице свог детета пре више од 30 година.

Пред крушевачким тужилаштвима је према информацијама Удружења до сада поднето више од 120 кривичних пријава због сумње у отету децу. Истовремено са тужилаштвима, поступају и судови,али на основу предлога за одштету,што је правни институт којим се противи ово Удружење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)