ПРОИЗВОДЊА РАСАДА ТЕШКА АЛИ И УНОСНА: У стакленике увели чак и подно грејање

З. Г.

21. 06. 2021. у 07:37

ДОМАЋИНСТВО Милошевића из Купиновца надомак Свилајнца, које годишње произведе око 100.000 расада лубенице и поврћа, продало је готово све биљке.

ПРОИЗВОДЊА РАСАДА ТЕШКА АЛИ И УНОСНА: У стакленике увели чак и подно грејање

Фото: З. Глигоријевић

Јединствени су по квалитету, али и по томе што гаје оригиналне сорте, па имају сталне купце који, на пример, за калемљени бостан долазе чак из Лајковца и Аранђеловца. Муштерије из Пожаревца прођу петнаестак произвођача, да би купили код њих.

Расад шаљу и у Аустрију, Швајцарску и Италију, а продају и на пијацама у Деспотовцу, Ћуприји, Свилајнцу и Петровцу на Млави.

- Посао јесте тежак, захтеван и одговоран, али је и уносан. Нас шесторо радимо 120 дана годишње од десет до 12 сати свакодневно. Најисплативији је расад парадајза, јер од сетве до продаје прођу само два месеца. Ипак, понекад ангажујемо две-три раднице. Производња расада траје од 1. фебруара до 1. априла, а продаја се завршава до 10. јуна - каже Лазар (27), којем у производњи помажу будућа супруга Марија, отац Периша и мајка Евица.

Ова вредна породица има два стакленика са подним грејањем од по 100 квадрата, који служе као инкубатори, а расад потом селе у пластенике, који су на 10 ари и, такође, имају подно грејање уграђено на исти начин како многи то раде у домаћинствима.

- Родитељи су случајно почели да се баве производњом расада калемљеног бостана. Најпре су од произвођача из Барајева, још 1989, купили материјал који је тада био веома скуп, те први у околини произвели такав бостан. Већ наредне године су, први у Поморавском округу, почели да калеме бостан и били једини на тржишту. Данас смо јединствени по производњи расада љуте паприке седларке, која се у овом крају узгаја 150 година - поносан је Лазар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)