ОД БАНКРОТА ДО ЕКОНОМСКОГ БУМА: Смедеревска Паланка била најзадуженија општина у Србији, а сада лидер локалног развоја

Ј. ИЛИЋ

19. 06. 2021. у 06:21

ИАКО је до пре две године била најзадуженија општина у Србији, са вишегодишњом блокадом рачуна због милионских дуговања, па су и овдашњи људи годинама трпели рестрикције воде, Смедеревска Паланка се сада развија брже од било ког места у Подунављу.

ОД БАНКРОТА ДО ЕКОНОМСКОГ БУМА: Смедеревска Паланка била најзадуженија општина у Србији, а сада лидер локалног развоја

Фото СО у С. Паланци

Подсетимо, рачун Општине је седам година био у непрекидној блокади, као и рачуни већине јавних предузећа и установа, а укупан дуг вароши је износио око 29 милиона евра. Само за струју се дуговало милијарду и 200 милиона динара, од чега је 700 милиона био дуг ЈКП "Водовода". Због овога, делови Паланке су свакодневно остајали без снабдевања, чак и по 14 сати.

- Водовод је испоручивао 45 литара воде у секунди, што је значило да пола дана немамо довољне количине за уредно снабдевање. Копањем нових и чишћењем старих бунара, те заменом дела мреже, дошли смо до протока од 200 литара у секунди са сопствених изворишта. И, већ годину и по је снабдевање потпуно нормално - објашњава председник Општине Никола Вучен.

Највећи проблеми су, уз велику помоћ државе, углавном решени, али су, после скоро пола века, почеле да стижу и капиталне инвестиције.

- Пре годину дана, индустријска зона Губераш је била само утрина зарасла у коров. Данас на том месту ради модерна фабрика корејске компаније "Кјунгшин кејбл" и запошљава више од 200 људи. Власници најављују да ће посао добити још 500 радника, махом из Смедеревске Паланке - истиче први човек локалне самоуправе.

Други капиталн пројекат је реконструкција Опште болнице "Стефан Високи". Адаптација, опремање и изградња новог блока се финансирају посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, а коштаће више од три милијарде динара.

Изградња новог болничког блока ће омогућити проширење капацитета, а у кругу болнице ће нићи и хелидром за хитне случајеве, који ће бити директна веза са здравственим центрима у Србији.

ПАЛАНАЧКИ КИСЕЉАК

КАКО је најављено, ускоро би требало да почне реконструкција потпуно запуштене бање Паланачки кисељак, познате по богатим изворима термоминералне воде и са изузетним лековитим својствима. Минерална вода Паланачког кисељака је једна од шест српских лековитих вода које су 1834. прве лабораторијски испитане на Медицинском факултету у Бечу.

ПУТЕВИ

ДРЖАВА је у реконструкцију пута до Велике Плане, који је најближа веза са ауто-путем од Београда ка Нишу, уложила пет милиона евра. Још око седам милиона је издвојено за реконструкцију главне саобраћајнице кроз град, а реконструисано је још око 40 километара путева у општини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)