ПОЧЕЛА 31. КРУШЕВАЧКА ФИЛОЗОФСКО-КЊИЖЕВНА ШКОЛА: На скупу ће 25 учесника представити своје радове (ФОТО)

С. Б.

18. 06. 2021. у 13:47

ПОЗНАТА 31. Крушевачка филозофско-књижевна школа почела је данас са радом у седишту Градске управе Крушевац, где се окупило више од 30 аутора, који ће у наредна два дана говорити о две важне теме, “Српски језик у књижевности и филозофији” и “Историја,традиција,перспективе” (650 година од оснивања града Крушевца”.

ПОЧЕЛА 31. КРУШЕВАЧКА ФИЛОЗОФСКО-КЊИЖЕВНА ШКОЛА: На скупу ће 25 учесника представити своје радове (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

- Српски језик као кључни облик комуникације у непосредном животу, последњих година добија све важније значење, јер се у њему и преко њега  преламају нека од веома битних питања нашег постојања,национлног и културног идентитета-напомиње књижевни критичар,историчар књижевности и писац Марко Недић, председник Савета школе.

- Обе теме које се са својим општим и посебим смислом уљкучују у подразумевану програмску ширину и рад Школе на својеврстан начин ће изразити дух актуелног времена,његовог непосренодг функционисања и перспективе његовог будућег понашања, посебно ће се то односити на језик српски језик који је у овом времену нападан са неколико страна.

Недић подвлачи да се нада да ће, овогодишње заседање, колико историјском промишљању, толико и тумачењем остварења,језичких појава, филозофског идеја,веза са културном традицијом и веза са будући културним кретањима друштва допринети да слика о значају самог града Крушевца и обележавња оснивања града,у нашој културно историјскох традицији у данашњем и будућем времену буде што присутнија.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић подвлачи да је Крушевачка филозофско-књижевна школа одбранила своје трајање и традицију,као и да је квалитет током година утицао на то да се број учесника повећава.

 

Изразито сложено време изискује и посебно промишљање у оквиру филозофског конктекста, а то је и била,како назначава градоначелница, улога Школе, чији су учесници проучавали језик, промене, појаве, процесе, промене и визије од средњевековља, преко изазовних година борбе за коначно ослобођење све до потврде државне самосталсности.

- Крушевачка филозофско-књижевна школа потврдила је свој значај низом релевантних друштвених и стручних тема које су разматране током претходних година, док су зборници остали као трајно духовно сведочанство- напомиње Виолета Капларевић, директорка Културног центра Крушевац који организује овај скуп, на коме ће 25 учесника представити своје радове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)