СТИГЛЕ КЊИГЕ И АУДИО ЗАПИСИ ЗА СЛЕПЕ ЧИТАОЦЕ: Народна библиотека у Кикинди добила поклон из Републике Српске

Рада Шегрт

15. 06. 2021. у 09:17

НАРОДНА библиотека “Јован Поповић” у Кикинди добила је донацију из Републике Српске, књиге и аудио записе за читаоце оштећеног вида.

СТИГЛЕ КЊИГЕ И АУДИО ЗАПИСИ ЗА СЛЕПЕ ЧИТАОЦЕ: Народна библиотека у Кикинди добила поклон из Републике Српске

Фото: Р.Ш.

Овај поклон на север Баната стигао је у оквиру акције даривања књига библиотекама у Србији коју спроводи Представништво Републике Српске у Србији. Сарадња је тек недавно успостављена и ово је друга донација књига библиотеци у Кикинди, прва од 250 књига била је у мају, када је у Кикинди први пут била делегација Представништва РС.

Књиге су уручили директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица из Бања Луке Желимир Радиновић и самостални стручни сарадник за развој и унапређење сарадње у просвети, култури и уметности у Представништву Српске Борислав Максимовић.

- Много нам значи да у библиотеци сада постоје овакве књиге, јер је то знак да смо равноправни са осталим грађанима. Драго ми је да је ова сарадња успостављена и надамо се да ће се развијати – рекла је Бранка Шобот-Јеличић, потпредседница УО организације слепих “Северни Банат” из Кикинде.

За кикиндску библиотеку ово је значајна донација, будући да овакве књиге до сада није имала у свом богатом књижном фонду.

- Наша жеља је да слепе и слабовиде особе сада буду што чешћи посетиоци библиотеке, јер им сада можемо да понудимо књиге на Брајевом писму. Радујемо се да ћемо сада имати нову групу читалаца – рекао је Бране Маријановић, директор Народне библиотеке “Јован Поповић”.

Заменица градоначелника Кикинде Дијана Јакшић-Киурски захвалила је Представништву Републике Српске у Србији и указала да је ова посета израз обостране жеље да се оствари трајна сарадња Кикинде са Републиком Српском.

- Циљ је да остваримо сарадња на свим пољима, с обзиром да се ради о једном народу са обе стране Дрине и фактички о земљама између којих постоји природна, нераскидива историјска повезаност – рекла је Јакшић-Киурски.

Директор Јавне установе Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић оцијенио је да је култура поље гђе се најбоље остварује сарадња српског народа из две државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)