ОЖИВЕО ВЕК СТАРОГ ВЛАХА: Занимљива монографија Драгољуба Гагричића, новинара "Новости" у пензији

В. Н.

14. 06. 2021. у 17:31

У ИЗДАЊУ Библиотеке "Јован Томић" у Новој Вароши објављена је књига "Нова Варош из старих албума" Драгољуба Гагричића (72), новинара "Вечерњих новости" у пензији.

ОЖИВЕО ВЕК СТАРОГ ВЛАХА: Занимљива монографија Драгољуба Гагричића, новинара Новости у пензији

Одећа Старовлашана почетком 20. века / Фото Збирка Библиотеке

Монографија обогаћује слику минулих времена доносећи на 182 стране 320 фотографија. Најстарије су с краја 19. века, па до пре четири деценије.

Трећина слика у књизи је из објектива фото-апарата Гагричића, а остале је сакупљао близу пет деценије - од чувара баштине, па до колега и породица, најчешће у селима и често незнаних аутора, поклонивши Библиотеци 1.300 слика. Драгоцена сведочанства су и 80 фотографија дар читалаца храму књиге.

- Надам се да ће се књига читати као разговор потомака и предака јер су фотографије огледало живота, чувају мирис времена и успомене и држе везу са прецима, као и они белези на гробљима и крајпуташи. Сабирао сам слике живота, да их тако вратим у домове унука и праунука - истиче Гагричић, коме је ово четврта књига.

Мост преко Увца, остао на дну језера 1979. године

Странице монографије су времеплов трагова и раскршћа на ветрометини Старог Влаха, живота у сиромаштву и беспућу, али и најлепших изданака и дамара сеоског живота - прела, моба, сабора, светковина, рукотворина и народног градитељства. У књизи оживљава "стара варош" са сокацима и чатмарама под шиндром, са дућанима, пиљарама и калдрмом...

Драгољуб Гагричић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)