ОСЛИКАВАЊЕ И РЕДИЗАЈН СТАКЛА: Радионица креативног предузетништва у Параћину

З. Рашић

07. 06. 2021. у 14:21

ПОСЛЕДЊА у серијалу од четири радионице, одржана у оквиру пројекта "Лабораторија креативног предузетништва" у дворишту параћинског Завичајног музеја била је веома инспиративна.

ОСЛИКАВАЊЕ И РЕДИЗАЈН СТАКЛА: Радионица креативног предузетништва у Параћину

Фото: З. Рашић

Двадесетак учесница и само један представник мушког рода увежбавали су осликавање-редизајн стакла, а овој изузетној техници подучавала их је Татјана Шабан, вишедеценијски професионалац у овом уметничком занату. По струци је инжењер графичке технологије, али је завршила средњу дизајнерску школу.

- Веровали или не, први пут водим радионицу и видим да су дошли баш они који су заинтересовани за осликавање стакла. Углавном су то жене, млађе и старије, зато што се вероватно лакше изражавају путем боја. Радимо редизајн, што значи да покушавамо да променимо изглед неких већ готових стаклених производа, попут чаша. Циљ данашње радионице био је да се представи овај тако рећи занат и да се савладају неке основне технике јер то није исто као гледање на "Јутјубу". Једноставно, мора да се проба – каже, за Новости, Татјана.

Фото: З. Рашић

Полазнице су одушевљено држале у рукама четкице и контур пасту, концентрисано покушавајући да улепшају стаклене предмете. Радиле су неке традиционалне СФС мотиве, али и уобичајене цветне, ради увежбавања, а све су показивале вољу која је најважнија у овом послу.

Анђелка Павловић већ је доказала да је креативац хеклањем бројних играчака за малишане, а посебно израдом хоботница за превремено рођене бебе.

- Овде сам да бих научила нешто ново, посебно зато што има песрпективе у стаклу. Изузетно ми је био занимљив и рад и дружење. Жене на овај начин могу да спознају себе, да открију неки свој таленат за који нису знали – рекла је, задовољно, Анђелка.

Радионицом осликавања стакла завршен је серијал радионица и предавања, а тиме и пројекат "Лабораторија креативног предузетништва", објашњава в.д. директорка параћинског Завичајног музеја Тијана Пешић. Полазници су могли да бирају на којој радионици желе да учествују, а укупно је обуку прошло њих 40.

Фото: З. Рашић

- Добар је био одзив и коментари су били позитивни тако да планирамо и на даље да организујемо сличне активности какав је био овај пројекат који смо радили са Институтом за креативно предузетништво – закључила је Пешићева, додајући да је највећу пажњу привукло ипак дизајнирање цветних аранжмана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)