ДАМЕ ВОДЕ САМО ОСАМ ОПШТИНА! Извештај Завода за равноправност полова о стању у војвођанским локалним самоуправама

Ј. ЛЕМАЈИЋ

07. 06. 2021. у 08:25

ОД 45 општина у Војводини, осам воде жене, док седам дама председава локалним парламентом. Чак 43 општинe имају неки облик родног механизма, у 23 је успостављено радно тело попут Комисије или Савета за родну равноправност, док је у 20 локалних самоуправа одређена особа за послове родне равноправности на нивоу општине и то место је систематизовано.

ДАМЕ ВОДЕ САМО ОСАМ ОПШТИНА! Извештај Завода за равноправност полова о стању у војвођанским локалним самоуправама

Архива

Ово је само део исцрпног истраживања које је реализовао покрајински Завод за равноправност полова, а чији се подаци још увек обрађују. Даме воде општине Апатин (Дубравка Кораћ), Алибунар (Зорана Братић), Бачки Петровац (Јасна Шпрох), Бела Црква (Виолета Симић), Беочин (Мирјана Малешевић Милкић), Чока (Стана Ђембер), Ковин (Сања Петровић) и град Сремску Митровицу (Светлана Миловановић).

Први резултати истраживања показују да је 17 општина усвојило Одлуку о равноправности полова, Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу донело је 16 општина. Локални акциони план за остваривање родне равноправности има 13 општина, док њих 16 није донело ниједан документ. Осим тога, 35 локалних самоуправа је навело да је њихов буџет родно одговоран. Родну статистику не воде 32 општине, док је десет општина навело да воде статистику о родној равноправности.

- Циљ истраживања је да утврдимо колики је напредак остварен када је у питању положај жена у јединицама локалне самоуправе. Његова поента није само да се таксативно поброје жене на функцијама, јер то може врло лако да се промени, већ да пратимо како се у пракси спроводи концепт родне равноправности - наводе у Заводу за равноправност полова. - Намера је и да се представници локалних власти охрабре да подстичу и развијају једнака права и могућности за жене и мушкарце. Резултати истраживања још увек нису комплетно готови, тако да не можемо да говоримо о ситуацији у целој Војводини.

СУБОТИЦА КАО ПРИМЕР

СУБОТИЦА је један од градова у коме је већи постотак жена у јавној управи. Од седам чланова Градског већа, пет је дама, а од 16 јавних предузећа и установа седам воде жене. Суботичани се, пак, не могу похвалити званичним планским актима који регулишу ову област.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)