МИСТИЧНОСТ ЛОВА ЛУКОМ И СТРЕЛОМ: Зрењанинац Чаба Теречик иноватор међу ловцима у Србији

Богољуб Грујић

06. 06. 2021. у 08:38

ЛОВ, и то баш луком и стрелом је страст и смисао живота Зрењанинца, рођеног у оближњем селу Шурјан, Чабе Теречика, а Лазар Обрадовић је испунио његов сан и снимио и фантастично монтирао филм који на уверљив начин промовише мистичност и занимљивост оваквог лова, који је најзаступљенији у Америци.

МИСТИЧНОСТ ЛОВА ЛУКОМ И СТРЕЛОМ: Зрењанинац Чаба Теречик иноватор међу ловцима у Србији

Чаба Теречик са одстрељеном дивљом свињом / Фото Приватна архива

- Тамо у Америци је око шест милиона модерних ловаца, како се називају, у Европи их има у Мађарској, Француској, Словачкој - започиње причу модерни Робинсон, Чаба Теречик, који је као осмогодишњи дечак, уз свог оца, био у ловачком подмлатку, а са 18 година, 1999. постао члан Ловачког друштва у Сечњу.

СПЕЦИФИЧНИ лов луком и стрелом упознао је у Јужноафричкој Републици, када је, као гост свог пријатеља Француза, имао прилику да практично испроба убојитост и брзину испаљивања стреле и проникне у моћ металног лука са карбоном, точкићима, тетивама и прецизним нишаном.

- Овде у Србији углавном ловим дивљу свињу, а тамо сам, као почетник, успео да одстрелим брадавичасту свињу, импалу и плавог гнуа, и некако спонтано откријем плам у себи, који је прерастао у страст и огромну жељу да ово феноменално искуство промовишем у Србији - каже Чаба, који је од 2017. године, када је променом закона дозвољен лов луком и стрелом, званично постао ловац у ограђеним ловиштима до хиљаду хектара.

Уз објашњење да убијање животиња није крволочни пир и да дивљи свет не би опстао без селективног одстрела, Чаба износи чињеницу да је један од ретких ловаца луком и стрелом у Србији и да интензивно подучава свог тринаестогодишњег сина Андреја и уводи га у тајне ове витешке вештине.

- Наравно да није лако, потребно је оштро око, концентрација и мирноћа, али и снага јер је лук тежак око 40 килограма, а гађа се са раздаљине и до 40 метара, јер је готово немогуће ближе прићи животињи - додаје Чаба, истичући да је уловити дивљач луком и стрелом много теже него ловачком пушком.

СНИМАЊЕ промотивних спотова, кратких, аутентичних филмова о лову луком и стрелом, опробани је рецепт како да се омасови ова дисциплина, а осим Чабе, Новосађанин Дејан Џакула заслужан је за унапређење и промоцију.

Чаба подучава сина Андреја витешкој вештини / Фото Приватна архива

 

У финалу традиционалног филмског фестивала, који се већ седам година у онлајн форми одржава на друштвеним мрежама, ове године у пет категорија и учешће филмова из 13 земаља, Италије, Данске, Норвешке, Шпаније, Шведске и БиХ, у конкуренцији ловачког видеа, победио је филм познатог фотографа Лазара Обрадовића, о Чаби Теречику.

- Сјајна мотивација да кренемо у нове авантуре и припремамо снимљени материјал за нови филм и наредни фестивал - усхићено додаје Чаба, уз отворен позив свима које је прича о лову луком и стрелом заинтересовала, да се прикључе и следе свој инстинкт.

МАЂАРСКА ЗА ПРИМЕР

Када су земље из окружења у питању, Мађарска је, каже Чаба Теречик, уз Бугарску, Словачку и Чешку, највише напредовала, ловишта су уређена, а осим животиња из категорије високе дивљачи, дивљих свиња, европског и јелена лопатара, на које је дозвољен лов у Србији, тамо се лови све.

БРЗИНА СТРЕЛЕ 80 МЕТАРА У СЕКУНДИ

КАДА се одапне, стрела лети спорије од брзине звука, 80 метара у секунди, тако да дивљач успева да реагује на сваки шум и то знатно отежава лов и прилазак на мању раздаљину, објашњава један од пионира овакве врсте лова у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)