ФЕСТИВАЛ "ВЛАСИНСКО ПРОЛЕЋЕ": За четири године у Власотинцу се надметало више од 130 такмичара

В. Митић

01. 06. 2021. у 17:19

У ЗАВИЧАЈНОМ музеју у Власотинцу и ове године надметали су се ученици основних и средњих музичких школа као и студенти музике из различитих делова Србије. Они се у вароши на Власини окупљају по четври пут у оквиру такмичарског Међународног фестивала „Власинско пролеће“.

ФЕСТИВАЛ ВЛАСИНСКО ПРОЛЕЋЕ: За четири године у Власотинцу се надметало више од 130 такмичара

Фото: Федора

Фестивал су иницирали Удружење музичких уметника „Федора“ и власотиначки Културни центар, а ове године на њему је учествовало 40 такмичара из Београда, Ниша, Лесковца, Врања, Пирота, Новог Пазара, Зајечара као и студенти Факултета уметности из Косовске Митровице и домаћини из Власотинца, ученици издвојеног одељења лесковачке Музичке школе „Станислав Бинички“.

- Ради се о јединственом фестивалу оваквог типа у овом делу Србије. Такмичари се ове године надмећу у дисплинама виолина, виолончело и камерна музика. Циљ нам је био да један овакав културни догађај изместимо из великих центара. Власотинце је место са врло испиративним окружењем, па су искуства које носимо заиста предивна – казала је Донка Анђелковић, председник Управног одбора „Федоре“ и директор фестивала.

Она наглашава да је ова манифестација и прилика да његови учесници остваре директан контакт са универзитетским професорима-истакнутим музичким педагозима и извођачима и да са њима размене искуства.

- То је посебно важно онима који се одлуче за студије, јер из прве руке добијају сугестије шта је то што треба да поправе како би били што успешнији на пријемним испитима – закључује наша саговорница.

МНОГИ СЕ ВРАЋАЈУ

У оквиру Међународног Музичког Фестивала „Власинско пролеће“ и музички педагози имају могућност да се додатно едукују у својим областима. Њему се радују и такмичари који из Власотинца одлазе са, како кажу, предивним успоменама и због тога се овом фестивалу врло радо враћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)