ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“: Лауреат Бранковог кола Хусеин Дервишевић

З.Г.

31. 05. 2021. у 19:19

ПРЕСТИЖНА међународна награда „Бранко Радичевић“, коју додељује Бранково коло у Сремским Карловцима, припала је ове године угледном песнику и писцу из Босне и Херцеговине Хусеину Дервишевићу (72).

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“: Лауреат Бранковог кола Хусеин Дервишевић

Фото: Бранково коло

Ту одлуку је данас, једногласно, донео жири у којем су Ненад Грујичић (председник), Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић, саопштило је Бранково коло.

Дервишевић је рођен у Бихаћу, где је завршио основну школу и гимназију.

- Овај плодни и свестрани песник, приповедач, романописац, есејиста, уметник фотографије, публициста и новинар, прву збирку песама „Празник“ објавио је у својој двадесет првој години а затим су уследиле нове књиге поезије и прозе, међу којима је и значајан број оних за децу – навео је жири у образложењу.

Попут Алексе Шантића који се везао за Мостар и цео живот провео и писао у том граду, слична је судбина задесила, не одузимајући му много, и Хусеина Дервишевића у Бихаћу.

Фото: Бранково коло

- На ширем плану дакле, попут Боре Станковића и Врања, илити Џејмса Џојса и Даблина, Дервишевић је песник и писац који у локалном миљеу налази законе васељенског, непрестано стремећи (пост)модерности и својеврсном експерименту на плану израза и тематско-мотивских изненађења.

Дервишевић је награђиван и уврштен у школску лектиру БиХ, а поезија му је превођена на енглески, италијански, мађарски и турски језик.

Награда „Бранко Радичевић“ биће свечано уручена на јубиларном 50. Бранковом колу у септембру у Сремским Карловцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)