СЛАВА И АНДРИЋЕВОГ ЈУБИЛЕЈА: 50. Ђачки Вуков сабор од 27. до 29. маја

В. Митрић

24. 05. 2021. у 19:54

ЂАЧКИ Вуков сабор, програм који је посвећен ђацима и њиховом стваралаштву како би се младима, кроз мноштво програма и радионица, приближила наша богата традиција, биће одржан, по 50- ти, јубиларни пут од 27. до 29. маја у Тршићу и Лозници.

СЛАВА И АНДРИЋЕВОГ ЈУБИЛЕЈА: 50. Ђачки Вуков сабор од 27. до 29. маја

Фото: В. Митрић

То је рекла мр Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу "Вук Караџић", која је организатор ове културне светковине, чији је домаћин град Лозница.

- Кроз ово саборовање, на овај начин ће млади боље упознати традиционалне вредности народа којем припадају и језиком којим пишу и говоре - каже наша саговорница.

- Манифестација која је настала по узору на Вуков сабор, који се организује у част нашег великог реформатора Вука С. Караџића, током месеца маја од 1971. године, окупља велики број ђака из целе Србије, али и земаља из региона. Намера нам је да Тршић и Лозница, у данима Ђачког сабора, буду стециште младих који ће народну традицију и Вука Стефановића Караџића доживети као подстицај за дубље истраживање и за ново и савремено упознавање наше културе, и њено поређење са другим културним наслеђем других народа.

- Тако ће се омогућити формирање будућих нараштаја на чврстим темељима наше културе и традиције и, самим тим, омогућити младима да постану творци културног идентитета наше земље.

Програм Ђачког Вуковог сабора током деценија се мењао, допуњавао и усавршавао, никад не заборављајући да је основни циљ повезивање младих са властитом традицијом и са свим њеним особеностима и потенцијалима. Управо кроз ову манифестацију, која садржи богат програм у који је укључен велики, разноврсан број радионица, Центар за културу "Вук Караџић" Лозница омогућио је младима да се на иновативан и креативан начин упознају са традицијом јер садашњост се најбоље разуме уколико се осветли прошлост.

Овогодишња манифестација биће се у знаку још једног јубилеја – 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу. Том приликом, у четвртак, 27. маја, свечано отварање програма отпочеће представом у Вуковом дому културе "Аска и вук" у извођењу Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда. Ова приповетка Иве Андрића представља прво идеално место сусрета деце са стваралашрвом нашег великог нобеловца.

Поред позоришне представе, млади посетиоци моћи ће да погледају и изложбу одабраних радова ученика основних и средњих школа ликовног конкурса посвећеног Ђачком Вуковом сабору, у Галерији Мине Караџић.

Другог дана манифестације, у петак у Тршићу биће организовано неколико радионица за ученике: етномузиколошка радионица – Гуслање, коју води Милутин Ђуричић, радионица ткања, радионица анимираног филма из Ниша.

Такође, биће представљена студентска истраживања демонолошких предања – "Приче о тами". На ову тему говориће проф. др Марко Пишев, доцент др Младен Стајић и докторанд Данило Трбојевић. У окривру другог дана свечаност, у Гимназији "Вук Караџић", биће уприличено проглашење победника 19. литерарног конкурса "Вуково звоно". Завршна свечаност ће бити организована у суботу, 29. маја.

У простору вајата "Вук и наука" биће приказана проширена изложба о Ђачким Вуковим саборима, док ће у Галерији на Саборишту бити изложени радови студената Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду. На отвореној позорници на Саборишту присутнима ће се обратити ђак генерације средње школе „Свети Сава“ за школску 2019/2020. годину.

У наставку програма, Мало позориште "Душко Радовић" из Београда извешће представу "Срце у јунака Краљевића Марка".

Овогодишњу манифестацију Ђачки Вуков сабор подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)