ФРАНЦУСКИ ТЕНИСЕР ЖИЛ СИМОН: Опседнути смо Федерером

Од сталног дописника из Париза - Горан Чворовић

21. 10. 2020. у 22:17

АКО Федерерови рекорди падну, тада више нећемо моћи да се претварамо, нећемо више моћи да ограничавамо тенис на једног играча.

ФРАНЦУСКИ ТЕНИСЕР ЖИЛ СИМОН: Опседнути смо Федерером

ФОТО: ЕПА

То је, између осталог, поручио француски тенисер Жил Симон у својој књизи "Спорт који нас излуђује". Књига би у књижарама требало да се појави 28. октобра, а ревија "Ми волимо тенис" (We Love Tennis) имала је прилику да претпремијерно завири у ове странице.

- Ако Федерер задржи своје рекорде, то ће нам омогућити да кажемо да су, наравно, и Ђоковић и Надал добри играчи, али да су пре свега мање јаки. Зато ова прича о ГОАТ (најбољем свих времена) већ годинама поприма такве размере, јер има много оних који верују да Федерерови рекорди никада неће пасти. Међутим, ако га Ђоковић претекне, иако практично не игра ниједан волеј, то ће срушити шаблоне размишљања многих људи. Јер га, једноставно, не волимо колико и Федерера - пише Симон у својој књизи.

Међутим, француски тенисер додаје:

- Слажемо се да је Федерерова игра вероватно најлепша за гледање, али није нужно и најефикаснија. Новак можда мање буди машту, али није ништа мање ефикасан. А ако га надмаши у погледу гренд слем победа (јер, на крају се то рачуна), онда нећемо више моћи да затворимо очи.

НОВАК: ДИЗАО САМ ПЕХАРЕ ОД КАРТОНА

ФОТО: АП

ВИДЕО-снимак под називом "Пут до трона" састављен од мотивационих говора Новака Ђоковића појавио се на друштвеним мрежама.

- Мислим да свако дете, шта год жели да постане, требало би увек да сања, машта. То је покретач ка остварењу тих снова. Имао сам импровизоване пехаре од картона, пластике. Те пехаре сам подизао, то ме је довело овде где сам данас - једна је од Новакових изјава.

Симон је више делова и читаво једно поглавље своје књиге посветио Федереровом миту, истичући између осталог да су француски тренери последњих двадесет година имали само једну идеју, да створе новог Федерера у Француској. Ревија "Ми волимо тенис" истиче да би Жил Симон волео да се те ствари промене у главама људи.

- Ако Федерер задржи своје рекорде, значи да ће га генерације које долазе стављати у све сосеве. А ја то не желим. Волео бих да дете које је принуђено да игра као Федерер може да каже: "Да, али Новак и Рафа су освојили двадесет и једну титулу играјући другачије!"

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)