СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА РОЛАН ГАРОС: Једно питање: Новак или Рафа

Од сталног дописника из Париза - Горан Чворовић

26. 09. 2020. у 21:14

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА РОЛАН ГАРОС: Једно питање: Новак или Рафа

ФОТО: М. Вукадиновић

МАЈ је у септембру, а јун у октобру. Тако је хтео вирус корона.

Традиционални париски гренд слем на Ролан Гаросу у комплексу терена у Булоњској шуми због пандемије одиграва се у необичном термину, од данас, у следеће две седмице.

Ноле или Рафа? То је једино питање на које ових дана пред почетак турнира сви у Паризу траже одговор.

Контекст париске шљаке је посебан, Рафаел Надал је овде увек главни и највећи фаворит, без обзира на бледо издање у Риму. Шта рећи о изгледима човека који је овде подизао пехар у чак 12 наврата и спрема се да то уради тринаести пут? Посебан мотив Мајорчанину ће бити прилика да се по освојеном броју гренд слем титула изједначи са водећим Швајцарцем.

Али, наш Ноле има своје адуте. По свему виђеном ове године, има право не само да се нада, већ и да чврсто верује да ће да понови успех из 2016, можда и више него икада пре.

Из прикрајка, према проценама, вреба Доминик Тим, који је овде умео да помрси конце Новаку. Помињу се, стидљиво, и Зверев, Медведев. Код дама, највећи изгледи дају се Симони Халеп, Серени Вилијамс, Викторији Азаренки.

ПРЕС-ЦЕНТАР

ОД ове године, извештачима је на располагању и веома лепо уређени прес-центар у партеру централног терена, са свим условима непоходним за обављање новинарског посла. Ове године, међутим, број новинара је због услова које је наметнула епидемија знатно смањен, на само 180.

Када је о мушком тенису реч, ако игра како зна и уме, Новаку нико до финала не може ништа. А онда би у самој завршници то био прави спектакл у коме наш ас има своју шансу.

Претходних дана, Новак је тренирао на метаморфозираном Ролан Гаросу. Много тога се овде променило. Главни стадион "Филип Шатрије" тако је, коначно, добио покретни кров. То ће доста да значи нарочито сада, када су временске прилике много хладније, него на пролеће, када се турнир традиционално одржава. И мрак много раније пада. У мају и јуну сунце зађе око 22 сата, а сада и пре 20. Истовремено, 12 терена је добило рефлекторе, што додатно доприноси бољим условима.

Носталгичари, који су ових дана имали прилику да посете комплекс Ролан Гароса,  са сетом гледају на асфалтирани трг на коме је до јуче стајао легендарни, кружни терен број 1.

Нема га више, баш као ни старе "двојке" и "тројке". Све се мења, Ролан Гарос је у ужурбаној трансформацији, да би публика имала више простора и боље услове.

КРАЉ РОлан Гароса - Рафаел Надал/FOTO: EPA

Гледаоци ће за то праву прилику најраније имати тек догодине. Због епидемије вируса корона, број посматрача на главном турниру је значајно смањен, док су квалификације одигране без присуства публике. Летос, док је вирус мање циркулисао, организатори су се надали да би могли да пусте у продају и целих 20.000 улазница дневно. Број је, затим, смањен на 11.500, на три највећа стадиона. Убрзо после тога, дошло је до новог смањења на 5.000, а најновији хладан туш стигао је ових дана, када је министар здравља Оливије Веран најавио смањивање броја публике на свим јавним манифестацијама на свега 1.000 особа.

ПУБЛИКУ ИЗВЛАЧЕ ЖРЕБОМ

НЕ знајући како да се определе коме вратити улазницу, а кога пустити на стадион, организатори су се досетили да жребом извлаче 750 најсрећнијих гледалаца, уз које ће присуствовати и 250 званица из партнерских компанија.

Подсећања ради, прошле године комплекс је за три недеље обишло 520.000 људи, док је капацитет највећег стадиона 15.000.

Уследиле су консултације власти и организатора, директор турнира Ги Форже упућивао је молбу да се омогући веће присуство гледалаца на комплексу који се простире на 12 хектара и обухвата површину 15 фудбалских терена, али ништа није вредело. Све је сведено само на хиљаду срећника, и то само на централном терену, док ће на осталима хучати ветар кроз празне трибине.

- Ово је тежак ударац за турнир. Тешко нам је, јер смо убеђени да смо могли да примимо свих пет хиљада гледалаца. Али, шта да радимо. Организоваћемо се и спремни смо за овакве услове - поручио је Форже.

Треба имати на уму чињеницу да је други талас епидемије у Паризу ових дана у пуном јеку. Дневно у Француској има и преко 16.000 новозаражених, а болнички капацитети почињу да осећају притисак. Због тога су правила ригорозна. Петоро играча је већ искључено, међу којима наш Пеђа Крстин и Босанац Дамир Џумхур, иако су били негативни, због тренера Петра Поповића, који истиче да је његов позитивни тест био нетачан, због чега је најављена и тужба против организатора.

Према правилима турнира, играчи и чланови тима морају да буду смештени у једном од два званична хотела, без изузетка. Из хотела ће моћи да изађу само да би отишли на тренинг или меч. Одмах по доласку у хотел, у посебној зони, ради им се први тест, после чега морају да остану у соби 24 сата, чекајући резултат. Уколико је тест негативан, ради се још један у року од 48 сати. Ако је играч претходно наступао на неком другом турниру и тамо урадио тест на одласку, то ће се сматрати валидним уместо првог теста у Паризу, па ће тенисер морати пре почетка да се тестира само једном.

ВЕРДАСКО ЉУТ НА ФРАНЦУЗЕ

FOTO: EPA

ФЕРНАНДО Вердаско тешко је примио дисквалификацију са турнира, јер је био позитиван на вирус корона. Славни Шпанац тврди да је тест био погрешан и да је љут на организаторе зато што му нису дозволили да се поново тестира.

- Фрустриран сам, разочаран, бесан на организаторе који су ми одузели право да се такмичим. Убеђен сам да је резултат који сам добио био погрешан. У августу сам асимптоматски зарадио вирус. Поштовао сам све протоколе, потом урадио бројне тестове и увек био негативан. Нису ми дозволили друго тестирања, а ја сам од уторка урадио три теста у различитим центрима и сви резултати су били негативни - тврди Вердаско.

Тестови ће се затим радити на сваких пет дана. Ко је позитиван, биће дисквалификован и мораће у изолацију. У случају да је члан тима позитиван, а није постојала физичка дистанца, или су делили исту собу, биће искључен и играч.

Маске ће, иначе, морати да се носе све време, и на отвореном и на затвореном, чим се изађе из хотелске собе, осим током исхране и боравка на самом терену. И новинари ће морати да се тестирају чак три пута, а забрањен им је и сваки физички контакт без поштовања дистанце с играчима током турнира. Конференције за медије ће се одржавати електронским путем, на којима ће моћи да учествују само акредитовани новинари. Маске ће све време носити и скупљачи лоптица и судије, а играчи ће сами узимати пешкире. Линијске судије ће бити присутне, јер на шљаци нема "соколовог ока".

У таквим условима, уз свакодневни епидемијски стрес, од 27. септембра до 11. октобра одржаће се један од најважнијих тениских турнира у години.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)