"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Ђоковић стиже у Америку на Ју-Ес опен (ФОТО)

М. Лопушина

07. 08. 2022. у 08:00

НАЈПОЗНАТИЈИ Србин у свету и, по многима најбољи тенисер кога свет има, на дан финала Ју-Ес опена 11. септембра биће у Америци!

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ђоковић стиже у Америку на Ју-Ес опен (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Тог дана поставићемо бисту нашег Новака Ђоковића у Српској културној башти у Кливленду. Открива ово, у разговору за "Новости", Никола Лончар, председник Теслине научне фондације (ТНФ) и идејни творац овог јединственог пројекта, указујући "да ће тада позвати америчке медије да обавесте америчког председника Бајдена да је Ђоковић, упркос забрани уласка у САД и играња на овогодишњем гренд слему у Њујорку, стигао у Америку".

- Ми у Теслиној научној фондацији смо одлучили да Новак Ђоковић, ипак, на посебан начин буде ускоро у САД. У анкети са члановима и пријатељима ТНФ која широм света броји око 12.000 чланова, дошли смо на идеју, затим и до одлуке да на овом споменику у Кливленду буду исписане речи самог Новака о његовој и српској победи: "Када је НАТО уништавао моју земљу Србију без правног основа 1999. године, био сам дете. Зарекао сам се да ћу тај исти свет победити на наш начин. И ево ме данас да као шампион света у тенису покажем да то уништавање није поразило мој народ и да нам није сломљен дух. И даље смо радосни људи. То је наша победа"... Новак Ђоковић,11. септембар 2022. године, Кливленд" отрива нам Лончар.

Биста светске тениске иконе, правог шампиона, рад је вајара Бојана Микулића из Бањалуке. Модел у гипсу који је урадио управо се налази у његовој ливници, а изливен Новаков лик у бронзи ускоро ће пут САД. Микулић је сарадник Теслине научне фондације из Филаделфије, за коју је урадио десетак бисти још једног српског генија - Николе Тесле.

- Ове бисте су постављане не само у САД већ и у нашој Србији, али и Турској. Интересантно је да је биста српског генија украдена 2014. из Српске културне баште и да ће ове године ТНФ поставити нову бисту Николе Тесле у Кливленду - каже нам овај вајар.

Иначе, од 1923. године у Кливленду, у америчкој савезној држави Охајо, постоји Парк нација са културним баштама 120 држава. Из толико земаља света и нација су становници овог града, некад познатог по аутомобилској и челичној иднустрији. Између два светска рата је постојала и Југословенска културна башта, која је имала један споменик Светога Саве. После распада СФРЈ ова башта је припала Словенији, а Србија је добила свој део парка. Од 2008. године постоји Српска културна башта, у којој су постављене скулптуре краља Петра I Карађорђевића, Петра II Петровића Његоша, патријарха Павла, Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, Милеве Марић, Вука Стефановића Караџића, Стевана Мокрањца, Надежде Петровић и Десанке Максимовић.

- У овом међународном кливлендском врту Српска културна башта је најлепша. Поред цвећа и српске траве на травњаку, овде су споменици и бисте српских великана, али и светских личности које су обележиле историју човечанства - каже Алекс Мачески, оснивач и главни донатор српског парка, почасни конзул Србије у држави Охајо. Последња међу великанима постављена је, јула месеца прошле године, биста песникиње Десанке Максимовић. На постаменту бисте је између осталог записано да "њен рад наглашава праштање, саосећајност и љубав", што је у сагласју са крилатицом свих културних башта - "Мир кроз узајамно разумевање". 

ЂОРЂЕ ШАГИЋ - ПРВИ СРПСКИ ДОСЕЉЕНИК

СРПСКА културна башта у Кливленду је прави српски музеј на отвореном.

Има предлога да своју бисту овде добије и Ђорђе Шагић, први српски досељеник у САД давне 1814. године. Шагић је оснивач прве српске цркве Светог Саве у Џексону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

КРАЉ ОСТАО КРАТАК: Леброн хтео да изблокира Бобија Марјановића - на крају се сам насмејао на свој покушај (ВИДЕО)