ОТКУД АНАНАС У ЕНГЛЕСКОЈ? Одговор на "мистериозно питање" како је ова воћка завршила на пехару Вимблдона

Novosti online

28. 06. 2022. у 17:27

НАЈПРЕСТИЖНИЈИ тениски турнир Вимблдон је започео у понедељак, а највећи фаворит за освајање у мушкој конкуренцији је наш Новак Ђоковић. Његово име шест је пута утиснуто на победнички пехар. Оригинални трофеј је стар 135 година и он се налази у музеју "Ол Ингланд клаба". А освајач отвореног првенства Енглеске добија реплику која има три четвртине величине првобитног трофеја.

ОТКУД АНАНАС У ЕНГЛЕСКОЈ? Одговор на мистериозно питање како је ова воћка завршила на пехару Вимблдона

Фото: EPA-EFE

У то време, дворучни бекхенд није постојао већ се тај ударац изводио искључиво једном руком – баш као што то сада чине Роџер Федерер, Стан Вавринка, Ришар Гаске


Ананас је у 19. веку сматран за симблон богатих.

Многе је дуго занимало због чега се на самом врху на вимблдонског трофеја налази ананас. Познато је да су јагоде и шампањац једни од симбола овог турнира. Ананас нема неке везе са Енглеском и пореклом је из Јужне Америке, а крајем 19. века било га је мало и био је привилегија најбогатијих на европском тлу. У томе се крије одговор на "мистериозно питање" како је баш ова воћка завршила на врху престижног трофеја.

 

ФОТО: АП

 


Идеалан украс

Ананас је тада имао статус ексклузивног воћа, које је у то време било само на столу неких краљевских породица или на вечерама из високог друштва. Када је 1877. одигран први Вимблдон, ананас је био симбол богатства и утицаја у Великој Британији. Многи су тада капије на кућама украшавали овим воћем, а сматрало се да је идеалан украс за врх најпрестижнијег тениског трофеја.

Иако много мисли да је овај пехар направљен од злата, то ипак није случај. Ово мало ремек-дело је направљено од сребра које је позлаћено.


БОНУС ВИДЕО: Порука румунске тенисерке читаоцима "Новости"
 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)