"НОВОСТИ" НА РГ ГДЕ ЂОКОВИЋ БРАНИ ТРОФЕЈ: "Из Србије долазим, поносим се срцем свим" (ФОТО)

Горан ЧВОРОВИЋ

19. 05. 2022. у 12:00

ПЕНАСТО умућени шне од облака навукао се на жуманце засело над Булоњском шумом. Под њим, црвени се загрејани, фино туцани прах. Миришу креме за сунчање и боровина из оближње Ботаничке баште. Навијачки топот пљеска одјекује ефемерним трибинама, које ће три седмице вибрирати у ритму тениске лоптице, пре него што опет утихну у тишину птичјег раја. Квалификациони двобоји су у пуном јеку. Почео је још један Ролан Гарос.

НОВОСТИ НА РГ ГДЕ ЂОКОВИЋ БРАНИ ТРОФЕЈ: Из Србије долазим, поносим се срцем свим (ФОТО)

ФОТО: Г. Ч.

Од сталног дописника “Новости” - Париз

На теренима су, засад, само они који нису имали довољно среће, знања и умешности и чији пласман није задовољио услов да се нађу међу елитом од 128 најбољих играча на свету у обе конкуренције, мушкој и женској. Ових дана одигравају се последњи алтернативни двобоји, пре него што у недељу на централни и околне терене истрче актери у главним ролама. Први међу њима, наш Новак Ђоковић.

ФОТО: Г. Ч.

Међу онима који су окушавали срећу првог дана, били су Александра Крунић и Никола Милојевић. Крунићева је оверила карту за следеће коло, док Никола није био те среће. Изгубио је од Белоруса Јегора Герасимова и преселио се већ на старту у гледалиште. На тренутак, можда и није знао против кога игра. Герасимов је наступио без имена државе и националне заставе. Белорусима и Русима је на овогодишњем Ролан Гаросу дозвољено да наступе, али без државних обележја. У загради, тамо где је предвиђено да буде исписана трословна скраћеница земље, стоје две безимене цртице, док се наместо стега злокобно бели празно поље.

Ипак, могу да се такмиче. У ова ратна времена, и то је нешто. Париз није следио суседни Вимблдон у креирању више пута поновљеног преседана (сећамо га се и ми) да се бркају спорт и политика. Ипак, организатори су најавили да ће будно мотрити на изјаве играча из наведене две земље и пратити сваку њихову изјаву или гестове, за случај да ухвате било какву подршку режиму чије се трупе тренутно налазе у Украјини.

Све, и у овој увертири, делује као да је право. Армија навијача тумара између терена у потрази за најзанимљивијим двобојем. Има, међу учесницима квалификација, много познатих имена. Новак, на пример, али Денис, из Аустрије, па Немац Филип Колшрајбер, Шпанци Фернандо Вердаско и Фелисијано Лопес, Американци Сем Квери и Џек Сок, извесни Италијан Андреас Сепи и ини. Чим падне прва серва, све добија исту драж.

Да би све личило на оригинал, квалификације се први пут ове године одигравају на целом комплексу Ролан Гароса, а не само у једном његовом делу, као до сада. Осим, наравно, главних терена. Треба заслужити привилегију да се изађе на њих. Организатори су се побринули да за млађе од 25 година улазнице у квалификационом периоду коштају само 10 евра на дан. Такође, 1.500 карата је поклоњено различитим удружењима. Циљ је да што више људи ужива у тенису.

Публика у паузи лиже сладолед, жури да купи сувенир (мада мајстори све до последњег дана још притежу жице и укуцавају ексере у на брзину постављене бутике), сунча се, уз шампањац и воћну салату. Цене, и по овом сунцу, за смрзавање. Шортс сто евра. Кафа од три до пет. Чаша обичног, али чувеног, провидног француског розеа 12, таман колико износи дневни кредит на новинарској акредитацији. За исти новац може да се добије једно дневно јело, а за остало, како се ко снађе. Нарочито ако остане до дубоко у ноћ. Она, поменута воћна салата, десет. Па ко воли, нека изволи. Са шећером, шлагом, или без.

Од пандемије, ни трага. Све изгледа као пре три године. Нико више не тражи вакциналне и санитарне пасоше. Не броје се примљене дозе. Заборављени су картонски тањири и дрвене виљушке из претходног издања. Нико живи више не носи маске, ни споља, ни изнутра. Маскирани и закамуфлирани, једино, још у оним горепоменутим ресторанима, задужени да баратају с јелом. Да није њих, не би било ни помена да је свет две године кубурио с пандемијом која, узгред речено, још није доживела крај.

Како само далеко сада делују сцене с претходног гренд слема, из Аустралије, где су бесловесно мучили Новака Ђоковића и примењивали дискрециона права забране уласка иако је испуњавао све услове, смештали га у прихватне центре, избацивали из земље као персону нон грата. Као да је од тада прошла читава геолошка временска алтитуда. А минула су само четири месеца!

Новака, сада, нестрпљиво ишчекују у Паризу. Обожаваоци се оштре, спремају телефоне за селфије и распитују још од првог дана када ће, коначно, да се појави на комплексу терена у Булоњској шуми. Пре него што, уз уобичајену рођенданску торту организатора, баш у дану званичног почетка такмичења у оквиру главног жреба, у недељу, прослави свој 35. рођендан. С једном, великом жељом: да одбрани прошлогодишњу титулу и, са заокруженим бројем 21, изједначи се са главним конкурентном Рафаелом Надалом, на његовом, париском буњишту, у које је победничко копље забо “баксузних” али слатких и недостижних 13 пута. Да се у јануару нису испречиле фамозне вакцине, сада би Шпанац јурио Нолета обрнутим правцем. Али, не вреди у пролеће испредати скаске о лањским снеговима.

Иако још исказује карактеристике рековалесцента, мада није бриљирао у Мадриду, а још мање у Риму, зна се ко је фаворит у Паризу. Али, Рафа је рањив. А Новак стиже као римски титулар, пун враћеног самопоуздања, поново као онај стари, непобедиви шампион. Све се намешта да у париској арени опет обори “бика са Мајорке” и промора га да истакне црвену заставицу у четвртфиналу, пре него што похрли ка узаступној и укупно трећој париској титули. Али, отом-потом.

Припремили су организатори овогодишњег Ролан Гароса тушта и тма новитета. Комплекс је, коначно (више-мање) доведен у стање које би требало да га краси дуги низ следећих година, ако се изузме покривање другог по величини стадиона “Сизан Ланглан”, што је предвиђено да се догоди за едицију 2024. Међу последњим радовима, довршен је Трг мускетара. Тамо где се некада уздизао кружни, чувени Терен број 1, и где су се својевремено водили неки од највећих двобоја у историји тениса, где се прошле године простирала широка аслфатна плоча, израсла је кратко ошишана трава, “посађени” су лигенштули и привремене продајне бараке, а у њима, међу цветним жардињерама, загрејано уље за помфрите, охлађени јагоде и шампањци. Све се мења. Некад набоље, некад нагоре.

Две трећине возног парка који превозе тенисере и њихове тимове су на електрични погон, а од следеће године биће у потпуности. Нема више пластике за једнократну употребу. Епоха је еколошке транзиције. Вода се сада у ултрамодерном прес-центру точи на старински начин, у чутурице. Ко је заборави или затури, може, за прву помоћ, и у шаке.

Коначно се, после две године санитарне кризе, враћа пуни формат са 21 категоријом такмичења. Међу њима, и чувени Трофеј легенди, обожаван међу публиком. По 16 учесника, међу господом и дамама у годинама, бориће се за титулу времешног шампиона. Међу мушкарцима, више неће бити раздвајања по добима, већ ће сви у један велики, заједнички тениски времеплов.

Мешовити дубл, такође, добија пређашњу форму. Враћа се на 32 пара, двоструко више него прошле године, исто као пре пандемије. Организатори су најавили да ће Стадион “Сизан Ланглан” користити више и оптималније, до последњих дана париског гренд слема. Јуниорске квалификације, које су биле укинуте претходне две године, поново ће бити одржане на теренима у Монружу. Са 8 на 12 повећан је и број учесника у инвалидским колицима.

И новинари се враћају на прес-конференције уживо. Нема више екранске баријере између играча и извештача. Људски контакт је поново постао стварност.

Корона се притајила, па је и благајна поново почела да ради пуном паром. Отворена је 6. марта, а у продаји је било 600.000 улазница. Огроман број већ је продат.

У годинама пре ковида, примећене су и неке “беле мрље”, односно, ту и тамо, рупе у гледалишту, на местима где организоване групе, углавном из фирми, или они, пребогати, који су за сваки случај, куповали карте, нису дошли. С новим столицама од светлог дрвета то је нарочито долазило до изражаја и наоко кварило углед турнира. Да би се то избегло, 1.500 рекреативних играча тениса који имају лиценцу, а купили су карте за анексе, имаће право да “заседну” на трибине главног стадиона, уколико власници ових места не буду дошли. 

Уведено је и ново правило. У последњем сету, играће се супер тај-брек. Сви гренд слемови одлучили су да се уједначе по овом питању. Уколико такмаци буду одиграли 6:6 у петом сету код мушкараца, односно трећем код дама, одлучиће бољи у 10 одиграних поена, на бар два разлике.

А нова је и директорка турнира. Прослављена француска тенисерка Амели Моресмо преузела је, с много ентузијазма, кормило од Гија Форжеа који је између два Ролан Гароса поднео оставку. Она је посебно водила рачуна да се, у оквиру обновљеног Централног стадиона “Филип Шатрије” тенисерима омогуће бољи услови за одмор и више интиме, да би што релаксиранији изашли на мечеве.

Предвиђена је и професионална помоћ у решавању евентуалних психолошких проблема играча, на основу свежих искустава у свету тениса, а с обзиром на снажне емоције изражене на терену.

Играчима је, такође, на располагању за смештај чак 21 хотел, и то у три тематска оквира, који подразумевају близину стадиона, центар града или отуђење у природи.

Одлучено је, такође, да се у ресторанима посебна пажња посвети ономе по чему су Французи познати широм света, а то је гастрономија. Широк избор специјалитета прате производи са биофарми и прецизне калкулације нутрициониста за такмичаре.

Примећено је и да се до сада губило време на преводе изјава играча датих на терену непосредно после меча, па ће се убудуће, да би се добило на ритму, интервјуи симултано преводити на великом екрану. Новаку је свеједно, јер прича на француском.

Поломљени рекети, које неки играчи прописно искриве искаљујући бес на њима због серије изгубљених поена, убудуће ће, одлуком организатора, уместо у канти за смеће, завршавати у рукама срећних добитника у гледалишту.

На ободе главних терена, уведене су светлеће лед рекламе, попут оних на фудбалским стадионима, што ће нарочито бити коришћено приликом уласка играча на терен, да свему да спектакуларнију визеулну форму. Као најава за овај новитет, “послужио” је улазак виртуелне фигуре Новака Ђоковића.

Током првих десет ноћи, од 15 дана колико траје главни турнир, мечеви ће се играти и под рефлекторима на централном стадиону. То ће бити прави спектакли. Увод у свако вече ритмовима ће диктирати, сваки пут различити, светски познати ди-џејеви.

ФОТО: Г. Ч.

А она права, победничка музика, одјекнуће, ваљда, као и прошле године, из играчког ресторана, када Ноле са својим најближим пријатељима и родбином буде славио нову титулу. “Из Србије долазим, поносим се срцем свим!”, одзвањале су речи песме са “Шатријеа”. Нека тако буде и овог пута.

БОНУС ВИДЕО - Ђоковић и Кецмановић тренирају за Ролан Гарос


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КОЛИНА СА КОСОМ: Слика коју до сада сигурно нисте видели! (ФОТО)