НЕЗАУСТАВЉИВИ СРБИН! Новак Ђоковић згромио још једног ривала у Риму, играће за прву титулу у 2022.

Д. Н.

14. 05. 2022. у 22:18 >> 22:09

НОВАК Ђоковић се пласирао у финале АТП турнира Мастерс серије у Риму, савладавши у полуфиналу Каспера Руда, десетог тенисера света.

НЕЗАУСТАВЉИВИ СРБИН! Новак Ђоковић згромио још једног ривала у Риму, играће за прву титулу у 2022.

FOTO: Tanjug/AP

Ноле је Норвежанина добио резултатом 6:4, 6:3 па ће се за своју прву титулу у 2022. борити у недељу против Стефаноса Циципаса (који је раније током дана приредио изненађење, избацивши с надметања трећег с АТП листе).


Маестрално "отварање" меча с Рудом, против ког је Новак добио и досадашња два дуела, мало је опустило Ђоковића после 4:0 на семафору, па је један брејк предности испустио, не и други. Али, за разлику од првог сета, у коме је доминирао и у дугим разменама удараца, а нарочито у игри с основне линије, у другом је Ђоковић нашао неког равном себи. Што због нешто већег броја сопствених грешака, а што због тога што је Каспер Руд прилично подигао ниво свог тениса, Новак је дуго морао да трага за било каквом пукотином у игри ривала. 


Нашао их је у седмом гему, нестварном по узбуђењима и мајсторијама којима је обиловао.

Тада српски ас није искористио три брејк лопте, четврту јесте натеравши супарника на кикс, што је прославио бурно, а онда далеко, далеко мирније - привео овај меч крају у своју корист.

И то брејком на радост свих навијача којима је Новак у срцу.

КРАЈ! Ђоковић - Руд 6:4, 6:3 

6:3 - Брејк Ђоковића, победа!

5:3 - Уз само један изгубљени поен, Новак осваја сервис гем. На гем је од тријумфа, мада наредни сервира његов ривал.

4:3 - Брејк Ђоковића! На крилима малопређашњег, "савршеног" гема у коме је сервирао, изванредним ритернима је Србин напао сервисе 10. тенисера света и некако прилично брзо повео са 15:40. Истрчавањем на мрежу пробао је да већ у наредној размени дође до освајања брејка, но лукаво га је Руд надмудрио, а онда освојио и још један поен (због Ђоковићеве грешке) па се борба продужила. Прво је норвешки тенисер бекхендом послао лоптицу у аут, чиме је Ноле стигао до треће брејк шансе, али је потом пасинг-шот супарника надмудрио Ђоковића, те је после седам минута борбе - гем и даље био "на тацни" и за једног и за другог такмаца. Каспер Руд је потом због једног "малог аута" омогућио лидеру АТП листе да дође до нове брејк шансе, а он је није пропустио - и уз гласан узвик прославио!

3:3 - Одличан, одличан наступ Новака у "његовом" гему. Без изгубљеног поена долази са 2:3 на 3:3. После 27 минута игре у другој деоници, за сада још увек без брејк шанси. 

2:3 - Нема шта, Каспер Руд игра на тотално другачијем нивоу него што је било на почетку меча, када је губио са 4:0. Далеко, далеко је то виши ниво тениса, али и даље је Новак "близу", прети у тим сервис-гемовима Норвежнима. Опет је освојио два поена... 

2:2 - И те како је интересантан овај дуел у другој деоници. Нема неких спектакуларних потеза, али тактичко надмудривање, вребање грешке супарникиа у игри с основне линије (у којој је Руд све бољи и све прецизнији) довели су до тога да је гем на Нолетове сервисе потрајао скоро четири минута, иако је Ђоковић изгубио само један поен. Идемо даље, опет нерешено, Норвежанин следећи сервира.

FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Десети тенисер света је, у складу са подизањем форме на овом мечу, диктирао темпо и у свом другом сервис-гему, али га је Новак сада мало боље "пратио". Да је Ђоковић био мало прецизнији, не би застао само на два освојена поена... У сваком случају, после 13 минута игре у другој деоници, 2:1 за Норвежанина.

1:1 - Све занимљивији је наступ Руда, који је почео да остварује директне поене и у Новаковим сервис-гемовима. Један такав ударац (којим је послао лоптицу брзином од 187 километара на сат), донео му је 30:30, али је два наредна поена ипак Србин "узео", тиме и "свој" гем.

0:1 - Каспер Руд је без изгубљеног поена освојио први гем другог сета, током ког је Новак Ђоковић у једном тренутку - пао. Кренуо је у десну страну, застао, а тада му је проклизала лева нога која је била испред десне и - најбољи тенисер света је заврши на тлу. Придигао се, отишао по пешкир, обрисао се и одиграо последњи поен (који је Норвежанин прилично лако освојио)

Каспер Руд током полуфинала мастерса у Риму против Новака Ђоковића / FOTO: Tanjug/AP

6:4 - СЕТ ЗА ЂОКОВИЋА! Изванредно је "отворио" Новак сервис-гем, силовитим почетним ударцима брзо стигао до 30:0, потом га је подлога мало преварила, тј. лоптица је неочекивано одскочила благо у страну, те је изгубио поен, но... Није дуго прошло, а освајањем два од три наредна поена, и то последњег у овој деоници на други сервис, Србин је освојио први сет. Не онако сјајном игром као на самом почетку, али - довољно добром за актуелни тренутак. Новак Ђоковић је, после тог поена, погледао по трибинама, климајући полако главом, као да призива још већу подршку.

5:4 - Пробао је Новак да узврати ударац, "имао" ривала на 40:40, али је онда двапут у низу размене с основне линије завршио прејаким форхендима и - гем је припао ономе који је и сервирао, Касперу Руду. Ђоковић ће, други пут у овом мечу, сервирати за освајање сета.

5:3 - Брејк Руда! Па, ово је већ мало ко очекивао. Али, ето, десило се. Норвешки тенисер је значајно подигао ниво своје игре, а Ноле почео да шаље лоптицу чешће у аут, него где треба. И, десило се шта се десило, Руд је надокнадио брејк заостатка, па ће сервирати за додатно резултатско приближавање.

5:2 - Није се Новак баш максимално трудио у гему у коме је Руд сервирао, што је показао и резултат - Норвежанин је освоји сервис-гем без изгубљеног поена. Новак је на потезу, могао би да освоји сет...

5:1 - Не пада ниво игре Нолета на овом мечу. Води са 9:4 када се ради о поенима који у потрајали девет или више удараца, добро сервира, мало греши. Иде то како треба, за сада. Нека се тако и настави.

4:1 - Први пут на мечу, Каспер Руд, десети на АТП листи, осваја гем. И то без изгубљеног поена. Ђокови ћодлази на клупу, мало се освежио неком течношћу, па неколико секунди провео жмурећи. Карактеристична концентрација најбољег тенисера света пред наставак дуела.

Новак Ђоковић и тренутак концентрације... / FOTO: Tanjug/AP

4:0 - Врло интересантан гем, на Нолетове сервисе. Много теже га је Ђоковић освојио него претходна три, јер је Руд показао далеко мирнију, игру без много грешака. Србин је у једном тренутку морао да се извини што је освојио поен јер је после лошег ударца, када се чинило да лоптица иде у аут - она погодила линију. Бекхенд је потом "издао" Новака, чиме је Норвежанин спречио да се тада заврши гем, али иако је потом наш ас био у прилично незахвалној ситуацији - маестралном одбраном је натерао супарника на грешку. Био је то 14. поен с основне линије који је освојио најбољи тенисер света (наспрам дотад пет ривалових), што је довољно осликавало доминацују у тој игри. А који трен касније, Ноле је и на мрежи показао "да зна знање", истина, гем је освојио тек из "поправног" смеча.

3:0 - Брејк Ђоковића! - Како игра Ноле на почетку овог меча... Маестрално. После 14 минута игре, "три разлике" за Србина, који је пропустио две брејк шансе у трећем гему, али не и трећу. Нема шта, импресиван почетак.

2:0 - Новак је врло добром игром за минут и по дошао до 40:0, није потом успео да следећим поеном "потврди брејк", јер је кикснуо, али је већ идућу размену удараца решио у своју корист.

Новак Ђоковић током полуфинала мастерса у Риму против Каспера Руда / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Брејк Ђоковића! - Сјајан почетак српског тенисера, који је "напао" Рудове бекхенде и користио сваки иоле лош ударац ривала да преузме иницијативу. Десила се и једна занимљива ситуација: Каспер Руд је, бранећи се на мрежи од Новаковог "пасинг шота", поставио рекет и помислио да је поентирао, па је отишао да сервира. Није схватио да је лоптицу послао "за длаку" ван терена, па је био убеђен да је после тог потеза нерешено, а не да је Ноле дошао до брејк лопте. И, када је Ђоковић освојио наредни поен, а судија прогласио крај гема, Норвежанин је остао у чуду. Одмах је пришао арбитру да пита шта се дешава, а онда му је објашњена цела ситуација. Руд је слегнуо раменима, уз коментар "Нисам чуо коме је припао онај (спорни) поен, мислио сам да је мени...".

20.35 - Сервисима Каспера Руда почео је меч!

20.29 - Такмаци су изашли на терен. Следи бацање новчића којим се одлучује ко ће први сервирати, краће загревање, па дуел.

20.26 - Коначно! Ђоковић и Руд су у ходнику који води ка терену, коначно ће изаћи на игралиште!

20.14 - Навијачи тек сада улазе на трибине централног терена "Форо Италика". Прво су морале да се испразне, после поменутог полуфинала тенисерки, јер су се карте за мушко полуфинале посебно продавале, па тек сада навијачи који имају те улазнице - улазе... Изгледа да ће меч Ђоковић - Руд почети око 20.35 или мало касније.

20.00 - Прилично се одужило ово чекање да на терен изађу српски и норвешки ас. Очекивали су се око осам, али, изгледа да њихов дуел неће почети пре 20.15 или који минут касније...

19.30 - Мало се "одужио" данашњи програм у Риму, али након што је (коначно) завршено и женско полуфинале (Швјонтекова је добила Сабаленку за тили час, са 6:2, 6:1, али је потом Онс Жабур тек после три сета савладала Касаткину - 6:4, 1:6, 7:5), ускоро ће и Ноле на терен.

18.45 - ИЗНЕНАЂЕЊЕ У РИМУ: Испао трећи тенисер света, Ђоковић сазнао ривала у финалу

Уочи меча

Ноле ће, од понедељка, и 370. седмицу провести на тениском трону, што му је омогућила јучерашња драматична победа над Феликсом Оже-АлијасимомТиме је дошао на седам недеља од апсолутног тениског рекорда по владавини на светском рангирању, који је у власништву Штефи Граф (377 седмица).

Руд је, са друге стране, преслишао Надаловог Џелата, Дениса Шаповалова.

Важност меча за Ђоковића

Новак Ђоковић ће трећи пут у каријери играти против Руда, за сада не зна за пораз од тог ривала, а притом је њихов данашњи меч изузетно важан за српског тенисера.

Уколико жели да и до краја Ролан Гароса задржи прво место на АТП листи, наш ас мора да победи Норвежанина. Успе ли у томе, без обзира на исход римског финала обезбедиће прву позицију до краја поменутог гренд слема у престоници Француске.

Ролан Гарос, иначе, почиње у недељу 22. маја и траје две седмице.

БОНУС ВИДЕО Новак Ђоковић - пет тајни због којих је постао најбољи на свету

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРАТЕ, ХВАЛА ТИ ШТО СИ МЕ ИСПРАШИО: Некада је пљувао Ђоковића, а сада му послао хит честитку