ТЕНИСЕРИ ТАЈНО СПРЕМАЈУ ПОБУНУ? Да ли Аустралијан опену прети бојкот због малтретирања Ђоковића?

Д. Н.

15. 01. 2022. у 19:26

НОВАК Ђоковић је, свакако, не само "тениски број 1" већ светска тема број 1 ових дана, а Аустралијан опен, који почиње у понедељак, могао би да доживи невероватан дебакл ако се догоди побуна тенисера.

ТЕНИСЕРИ ТАЈНО СПРЕМАЈУ ПОБУНУ? Да ли Аустралијан опену прети бојкот због малтретирања Ђоковића?

ФОТО: АП

Да ли ће ње бити, и то уколико Ђоковића власти депортују из Аустралије (суђење је на програму у ноћи између суботе и недеље и моћи ћете уживо да га пратите на порталу "Новости"), нема баш јасних назнака, али нешто важно би могло да се прочита и "између редова".


Кренимо зато редом, ма колико вам испрва деловало чудно што ова прича почиње сада већ давне 1973. године.


Тада је Тениски савез Југославије суспендовао Николу Пилића јер, наводно, није хтео да игра у Дејвис купу. Он се бранио да "то није истина", али шта год да је причао тих дана, није му било од помоћи - ТСЈ га је суспендовао на чак девет месеци. И не само то.
Тениски савез земље које више нема издејствовао је и да Пилића суспендује Међународна тениска федерација (ИТФ, у то време са мало другачијом скраћеницом, ИТЛФ). Истина, светска тениска организација га је суспендовала на "само" месец дана, али...


Испоставило се да због те казне Пилић, који се почетком те 1973. углавном сматрао око 15. на светском рангирању, не може да игра на Вимблдону.

Фото: Н.Параушић


И, добро, сада би можда неко рекао "Ето, суспендован човек, шта да се ради, идемо да играмо/гледамо Вимблдон", али, десило се нешто несвакидашње:


Због, по многима неправедне, суспензије Николе Пилића, чак 81 тенисер је одбио да игра на Вимблдону!


Не само неки мање важни играчи, већ није хтело да игра чак 12 од 16 носилаца, укључујући и браниоца титуле, Стена Смита.


Организатори су некако успели да угурају у жреб и додатне квалификанте, и поражене из квалификација, па је турнир на једвите јаде одржан, али остало је и дан данас упамћен тај догађај као "Велики бојкот Вимблдона 1973". Да ли ће се десити велики бојкот Аустралијан опена 2022. нико жив не зна, али...


Прича се сада сели у актуелни тренутак. И један разговор.


Водила га је америчка тениска звезда Слоун Стивенс, са својим пратиоцима на друштвеним мрежама.

Ова 28-годишњакиња, која је 2018. била трећа тениска света по ВТА листи (тренутно је 68. услед пада у форми који јој се десио пред избијање пандемије, а после наставка сезоне 2020. тај пад се само продубио), решила је да се "активира" у онлајн окружењу и разговара са знаним и незнаним људима.

Слоун Стивенс / Tanjug/AP


Када је јуче питала следеће:


- Две седмице како смо у новој години, како се држите, људи?


Једна Американка, Џенифер Мангум, својевремено наставница физике, а сада инструкторка скокова у воду и, како сама истиче, велика навијачица Новака Ђоковића, али и свих тимова из Чикага, одговорила је овако:

- Не баш сјајно имајући у виду да људи у твом спорту не желе да заузму став према неправди која се сада дешава.

Слоун Стивенс је на то одговорила следећим речима:

- Разумем зашто мислите да није заузет став, јер га не видите, али да знате да је понекад оно што се не види управо најважније и да се најважнији посао дешава иза завесе. Ценим ваше интересовање за наш активизам.

Да ли се то "иза завесе" спрема велики бојкот Аустралијан опена ако тамошње власти стварно депортују Новака Ђоковића, кога само Савезни суд у новом поступку може спасити после одлуке Министра за имиграције да се Нолету (опет) одузме виза, тешко је рећи.

Можда од тога нема ништа, јер се тенисери боје да и они не буду депортовани, како је то открио Новаков колега из Украјине. Можда нема ништа од бојката јер се у ова, модерна времена, солидарност не налази баш на сваком ћошку. Али, могуће је и да се "иза брда нешто стварно ваља", можда баш као на Вимблдону 1973, ако се тако тумаче речи Слоун Стивенс о "ономе што се дешава иза завесе". Било би претенциозно рећи да је то "сигурно случај", али... Где има дима, има и ватре.


Какве, откриће се врло, врло брзо.

Останите уз "Новости спорт" и први сазнајте најновије вести о томе шта Новак Ђоковић доживљава у Аустралији и шта га чека у вези са Аустралијан опеном 2022, који почиње овог понедељка, 17. јануара.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић није међу троје тенисера с највећом зарадом у 2021.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона