ВЕРУЈЕМ, ТИТУЛА ЈЕ НОВАКОВА! Маријан Вајда, тренер Новака Ђоковића, ексклузивно за "Новости"

Горан Чворовић, стални дописник из Париза

07. 06. 2021. у 10:45

ВЕРУЈЕМ да Новак може да освоји Ролан Гарос! То је порука Маријана Вајде, тренера најбољег играча света, с којим је до сада постигао невиђене успехе и који је, и поред великих обавеза, одвојио део драгоценог времена да за "Новости" пренесе утиске о Новаковој игри, њиховим заједничким жељама и плановима.

ВЕРУЈЕМ, ТИТУЛА ЈЕ НОВАКОВА! Маријан Вајда, тренер Новака Ђоковића, ексклузивно за Новости

ФОТО: Г. Ч.

о Како оцењујете Новакову игру тренутно?

- Веома је добра! Физички се осећа одлично, чак и боље него пре. Има више искуства, које је стекао годинама долазећи на Ролан Гарос. Заиста сада игра фантастично. Пронашао је своју игру на шљаци и осећа се сјајно на терену.

о Где је, у поређењу с претходним годинама?

- Не могу да поредим, његова игра се непрестано развија и побољшава. Стално жели да буде бољи. Сматрам да већ изузетно добро игра ове године, и надам се да ће наставити овако. Његов тенис је, из моје перспективе, на шљаци бољи него годинама уназад!

НЕДОСТАЈЕ МИ ПЕЦАЊЕ

I ИМАТЕ ли, због толике посвећености тенису, времена за себе? За пецање, што вам је велики хоби, на пример?

- Нисам имао прилику да пецам последњих дана. Признајем, недостаје ми. Али, одмах после Париза одлазим на свој брод!

о Бољи него и 2016. када је освојио титулу?

- Имам осећај да је управо тако! Има више варијација и решења. Физички, технички и тактички је ове године одличан и ако се све буде сложило и ишло како треба, мислим да може да уради оно што му је циљ, а то је да освоји Ролан Гарос!

о Понекад га видимо како се изнервира, сломи рекет... Омете ли га та нервоза, некад, да изгуби, или му, напротив, то помаже да ослободи енергију?

- За навијаче и тренере је лако да кажу да све треба да буде перфектно. Али, то није тако. Реч је о људским бићима. Нерви су укључени у сваки ударац, сваку лопту, и кад понекад све не иде како желиш, кад крене у лошем правцу, кад дође преломни тренутак, тражиш начин да се вратиш. Све је то у реду. То је тенис, емоције су саставни део ове игре. А Новак је перфекциониста и жели да сваки пут буде све бољи, па кад изгуби фокус, мало се изнервира, али то је сасвим у реду. Тенис је само игра.

о Хоће ли оборити нове тениске рекорде? Је ли способан да освоји највише гренд слемова у историји?

- Идемо од дана до дана. Заиста уживам у његовој игри данас. Фокусираћемо се на то да својимо овај трофеј. На то ћу као тренер остати усредсређен. Наравно да је способан! Ако буде здрав, а сада је то тако, може да добије следећих неколико гренд слемова и да буде најбољи! То му је циљ, има потенцијал, игру, све што му је потребно и мислим да то може да оствари. Потврђује сваког дана да је способан да потуче рекорде.

НОЛЕТОВ ЦИЉ ЈЕ ДА ОСВОЈИ РОЛАН ГАРОС

о С вама, као тренером?

- Заиста сам срећан због сваког његовог успеха. Обожавам начин на који радимо. Радује ме што сам део тога, што могу да га тренирам и да му дам најбоље искуство и посвећеност на тренинзима. Колико год будем способан да му будем од користи, бићу срећан да то радим!

о Нађете ли, као млади деда, времена за унуке?

- Како да не! Имам петомесечног унука и двогодишњу унуку. А треће унуче, од друге ћерке, је на путу! Очекујемо га у септембру. Кад год сам код куће, они су мој приоритет. Играм се с њима, као и сваки деда, а срећан сам и кад могу да помогнем, као бејбиситер! Стално сам с њима, кад немам обавезе око тениса.

о Многа деца данас у свету предшколског узраста због пандемије цртају људе без уста, онако како су навикли да их виде, с маскама. Како излазите на крај с овом пошасти, тим пре што стално путујете?

- Свет је, због пандемије, данас, заиста, тужан. Ствара се отуђено друштво. Страшно је то кад се људима не виде лица. Искрено се надам да ће ускоро свему овоме доћи крај, да ћемо сви поново моћи да кренемо једни другима у сусрет, да скинемо маске, отворимо уста, очи, да видимо што више смеха око нас. Желим то што је пре могуће.

НЕ ИГРАМО УНО

I НА турнирима сада, силом прилика, не смете да напуштате хотел. Јесте ли научили боље да играте уно, имајући у виду да је Ноле једном открио да вас стално побеђује?

- Више не играмо ту игру! Играмо парчизи. Сад сам најбољи! Шалим се, у тиму сам са Едоардом, а Новак и Миљан воде с 5:4. Али, близу смо!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)