"РАЗАПЕТ" ЗБОГ ТРОБОЈКЕ! Ђукановић сматра да је дочек био "јефтина националистичка представа"

В.КАДИЋ

25. 04. 2021. у 21:37

ВЕЋИНСКА Црна Гора слави успех боксера Петра Лијешевића (18) из Будве који се на Светском првенству за младе у пољском Кјелцеу у изузетној конкуренцији домогао сребрне медаље!

РАЗАПЕТ ЗБОГ ТРОБОЈКЕ! Ђукановић сматра да је дочек био јефтина националистичка представа

ФОТО

Овај историјски догађај, највећи у боксу подно Ловћена од обнове државне независности, неочекивано се нашао на жестоку осуду остатака бившег режима Мила Ђукановића.

Тробојке и песма на подгоричком аеродрому: "Весели се српски роде, српски роде до слободе", "Весели се Петре брате, Црна Гора поздравља те" дочекале су спортског драгуља на "пени од мора".

И уместо честитки храбром младићу стигле су салве критика, чак и увреда, као да се ради о "државном непријатељу". Иконографија, заставе из времена књажевине и краљевине Црне Горе, триколорна маска коју је носио преко уста, подигнута три прста, појављивање појединаца из нове црногорске власти који радост нису могли сакрити, засметали су критичарима свега што има призвук - српски.

Уместо честитке председник Црне Горе, Мило Ђукановић на "Твитеру" се више бавио другим, споредним стварима, а не успехом Лијешевића. Написао је Ђукановић да окупљени на аеродрому нису славили успех црногорског спортисте, него организовали још једну "јефтину националистичку представу"!

- Тај догађај бацио је у други план спортски успех Петра Лијешевића, који је за респект. Неприхватљиви су такође пасивност полиције и споро реаговање других надлежних органа, који нападе на новинара на радном задатку нису спречили ни санкционисали - навео је Ђукановић.

ФОТО: Принтснрин

Подгорички дневник "Вијести" замерио је на застави са оцилима:

- Али, уместо да његов велики успех уједини и зближи, сребрна медаља је поделила спортску, и не само спортску Црну Гору. Петар је вечерас стигао на подгорички аеродром, а испред - као да је реч о политичко-националном митингу, са кореографијом која не слави спортски успех момка из Црне Горе.

ОПРЕМА И МАСКА

НА турниру у Пољској Петар Лијешевић је био у опреми Црне Горе, али је носио маску са тробојком - заставом Краљевине Црне Горе 1905, под којом се те године за краља на Цетињу крунисао Никола 2 Петровић Његош. Та застава била је видљива на литијама за одбрану светиња прошле године.

Клицало се Петру, али и - Косову, Србији, поред тробојки, вијориле су се, па и доминирале, заставе Србије, заставе са четири оцила, није било званичних симбола државе Црне Горе, под чијом заставом се Петар борио у Кјелцеу, пишу "Вијести".

На удару окупљених нашао и новинар РТЦГ Небојша Шофранац, ког су вређали и називали га "усташом".

- Могло се чути свашта, али мени је тај фолклор познат деценијама, ту немоћ не вреди коментарисати, као ни класичне кукавице које су то распиривале - написао је Шофранац на порталу јавног сервиса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)