ЛЕНС АРМСТРОНГ НАЈВЕЋИ ПРЕВАРАНТ У ИСТОРИЈИ СПОРТА: Пронађени докази да је на Тур де Франсу користио мотор

Новости онлине

12. 04. 2021. у 13:04

НЕКАДАШЊИ амерички бициклиста, који је имао неколико скандала током своје каријере, Ленс Армстронг сада је отпужен да је користио “технолошки допинг”, односно да је користио мотор током Тур де Франса.

ЛЕНС АРМСТРОНГ НАЈВЕЋИ ПРЕВАРАНТ У ИСТОРИЈИ СПОРТА: Пронађени докази да је на Тур де Франсу користио мотор

ФОТО: Принтскрин/Инстаграм/ланцеармстронг

Он је у међувремену остао без седам титула победника престижног бициклистичког такмичења, које је освојио између 1998. и 2011. године, након што је све јавно признао годину дана касније. Сада се чувени бициклиста нашао у средишту нове афере, пошто некадашњи шеф Анти-допинг агенције Францсуке, Жан-Пјер Верди тврди да је доказано да је на престижној трци он користио и мотор.

- Ленс Армстронг је највећи преварант, компикован је на сваком нивоу, имао је специјални третман. Многи су ми рекли да не бих смео да обраћам пажњу на такве приче, да бих остао сам у томе, али ако су легенде базиране на нечему... Позвао сам све специјалисте које познајем, чак ни они нису могли да разумеју како су такве перформансе могуће чак и са допингом – рекао је Верди.

Као одговор на све те оптужбе, стигао је снимак француских новинара на којем се види како Армстронг додирује задњи део свог бицикла током трке, наводно како би покренуо већ уграђени мотор. Такви делови су били у продаји још од 1998. године, али су били забрањени на елитном нивоу такмичења.

Мотор иначе тежи око 800 грама, а његова снага износи око 500W, што је сасвим довољно да се победе остали конкуренти. Има цилиндричан облик и повезан је са брзинама помоћу жица, а када се активира, почиње сам да окреће педале.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)