ПРИЈАВЕ ПРОТИВ СПОРТИСТА: Пријапољски клубови ненаменски трошили помоћ из градског буџета, морају да врате новац

А. Ровчанин

10. 04. 2021. у 13:29

ОПШТИНСКО веће у Пријепољу усвојило је извештај Комисије за контролу трошења буџетских средстава у области спорта за прошлу годину.

ПРИЈАВЕ ПРОТИВ СПОРТИСТА: Пријапољски клубови ненаменски трошили помоћ из градског буџета, морају да врате новац

ФОТО: А. Ровчанин

Према налазу стручне Комисије, највећи број спортских колектива у граду на Лиму који су добили новац у 2020. години, средства нису оправдали или су паре потрошили неосновано, па ће морати новац да врате у општинску касу, док ће против одговорних лица у тим клубовима бити покренути судски процеси.

Рад двадесет спортских колектива у прошлој години, суфинансиран је из општинске касе са 17.450.000.оо динара. Иако су клубови били у обавези да народни новац, троше у складу са важећим законским прописима и достављеним ревидираним буџетима, то се није десило, па ће због тога у општинску касу морати да врате више од трећине добијених пара.

– Комисија је констатовала да значајна новчана средства клубови нису оправдали у складу са Законом о спорту, Правилником и Законом о рачуноводству и буџетском систему. Комисија је мишљења да се сва неоправдана средства морају вратити у буџет – категорична је Снежана Кијановић, председница Комисије за контролу трошења буџетских средстава у области спорта.

Комисија је установила да је било клубова који због пандемије са корона вирусом нису имали спортска такмичења, међутим то их није омело да неоправдано потроше више од 3,5 милиона динара на име хранарине. Да апсурд буде већи, део спортских клубова уговоре са Општином је потписивао и новац добијао без достављеног ревидираног буџета, што је супротно Закону о спорту.

– Ако су поједини клубови одиграли само пар мечева током сезоне, онда су њихове активности биле знатно смањене и добар део добијеног новца су морали да врате у буџет. Међутим уместо тога они су исплаћивали хранарине, и то не само играчима већ и службеним лицима, секретарима, генералним секретарима и људима који раде као обезбеђење, што је потпуно противзаконито – сматра члан Комисије Лука Шуљагић.

Први човек општине, Владимир Бабић, каже да локална самоуправа неће гасити ниједан клуб, међутим да ће сва одговорна лица која су ненаменски потрошила новац морати да одговарају.

– Сматрамо да је наша обавеза да тражимо да клубови који су ненаменски потрошили паре, средства врате у општински буџет. Та средства ми ћемо поново уложити у спорт, а оговорне појединце процесиурати – наглашава Бабић.

У последњих неколико година у пријепољски спорт локална самоуправа је уложила више од 170 милиона динара, међутим резултати које су овдашњи клубови остварили су далеко од очекиваних.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dejan

10.04.2021. 14:33

Jedina svjetla tačka,svojim radom,rezultatima i poštenju je AK"POLET" na čelu sa vrhunskim trenerom,gromadom od poštenjačine gos.Savom Pušicom. Godinama je i Klub i On ignorisan od čelnika Saveza i ostalih "moćnika" Opštine. O rezultatima njegovog rada i kolega mu,dovoljno je samo spomenuti ime Asmira Sinančevića.