ОИ У ТОКИЈУ: Бивша олимпијка на челу Организационог комитета

Новости онлине

18. 02. 2021. у 09:17

БИВША јапанска олимпијка Сеико Хашимото именована је данас за председницу Организационог комитета Олимпијских игара у Токију.

ОИ У ТОКИЈУ: Бивша олимпијка на челу Организационог комитета

Фото архива ВН

Хашимото (53) се својевремено бавила брзим клизањем и бициклизом и седам пута је учествовала на Олимпијским играма, четири пута на Зимским (1984-1994) и три пута на Летњим (1988-1996). Бронзану медаљу у брзом клизању освојила је 1992. године у трци на 1.500 метара.

Она је на челу Организационог комитета заменила 83-годишњег Јошихиру Морија, који је прошле недеље поднео оставку после сексистичких изјава, међу којима и да жене много причају. У Јапану су жене недовољно заступљене у политици и одборима.

Хашимото је у Влади премијера Јошихиде Суга министарка за Олимпијске игре. Такође, била је задужена и за родну равноправност.

Она је била један од три кандидата за упражњену функцију, а одлука је донета по убрзаној процедури пошто ће Олимпијске игре почети за нешто више од пет месеци, 23. јула.

Игре је требало да буду одржане прошлог лета, али су померене на годину дана због пандемије корона виурса. Према истраживањима, око 80 одсто становништва Јапана жели да се такмичење поново одложи или откаже због превеликих трошкова али и страха од ширења инфекције.

Према званичним подацима Игре коштају 15,4 милијарде долара, али је више владиних извора навело да је цена најмање 25 милијарди долара, што такмичење у Токију чини најскупљим Летњим Олимпијским играма у историји.

Очекује се да ће се у Токију такмичити 11.000 олимпијаца и 4.400 параолимпијаца.

Међународни олимпијски комитет саопштио је да од учесника неће тражити да се вакцинишу, али их је охрабрио да то учине.

Осим спортиста у Токију се очекују десетине хиљада представника медија, спонзора, емитера и функционера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)