СИЛОВАНА ОЛИМПИЈСКА ШАМПИОНКА? Гркиња оптужује званичнике Савеза, реаговао и премијер Мицотакис

Novosti online

20. 01. 2021. у 20:36

ОЛИМПИЈСКА шампионка у једрењу, Гркиња Софија Бекатору појавила се у среду пред државним тужиоцем у Атини због тврдњи да ју је високи званичник Једриличарске федерације сексуално напао 1998. године, када је имала 21 годину.

СИЛОВАНА ОЛИМПИЈСКА ШАМПИОНКА? Гркиња оптужује званичнике Савеза, реаговао и премијер Мицотакис

ФОТО: ЕПА/Јанис Колесидис

Бекатору (43) која је освојила златну медаљу на Олипмијским играма у Атини 2004, оптужбе је изнела прошле недеље, говорећи на онлајн догађају који је организовала Влада.

Њено сведочење покренуло је националну расправу о недоличном понашању, добила је и велику подршку јавних личности, међу којима је и прва председница Грчке, Катерина Сакеларопулу, која ју је данас примила ради разговора о томе.

- Надам се да ће ово помоћи другим женама да проговоре ако су искусиле сексуално злостављање како би наше друштво постало здравије и како бисмо се мање плашили - рекла је Бекатору после трочасовног сведочења.

Наводно кривично дело је застарило, али се јавни тужилац сложио да испита случај због других могућих жртава.

Званичник, који је у понедељак смењен са високоих функција у једриличарском савезу и Олимпијском комитету Грчке, негирао је оптужбе и истакао да је љутња јавности поткопала његову способност да брани свој став.

Тужилаштво га није идентификовало.

Старији политичари јавно су подржали Бекатору само неколико сати пошто је изнела оптужбе.

- Време је да се искорени злоупотреба ауторитета против било кога ко је у инфериорном положају. То је пошаст која подрива темеље нашег друштва - написао је премијер Киријакос Мицотакис након што је током викенда разговарао телефоном са Бекатору.

(ЖУРНАЛ) 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)