СЛУЧАЈ ПОНОВО ИДЕ У ЦАС: Федерални суд Швајцарске укинуо суспензију кинеском пливачу

Бета

24. 12. 2020. у 10:24

СЛУЧАЈ ПОНОВО ИДЕ У ЦАС: Федерални суд Швајцарске укинуо суспензију кинеском пливачу

Фото архива ВН

КИНЕСКОМ пливачу Сун Јангу укинута је осмогодишња суспензија, а Суду за спортску арбитражу (ЦАС) је наложено да понови случај, али са другим председавајућим.

Светска антидопинг агенција (WАДА) саопштила је да је ту одлуку донео Федерални суд Швајцарске.

ЦАС је у фебруару прогласио кривим троструког олимпијског шампиона због тога што је одбио сарадњу са сакупљачима узорака током посете његовом дому у септембру 2018. године.

WАДА је случај предала ЦАС-у, пошто је Светска пливачка федерација (ФИНА) само упозорила Јанга.

Сун Јанг је одлуком швајцарског суда добио прилику да се такмичи на Олимпијским играма у Токију, које ће се одржати на лето.

Одлука швајцарског федералног суда је донета након приговора Јангових адвоката на председавајућег трочланог панела, бившег италијанског министра спољних послова Франка Фратинија.

"Одлуком суда прихваћено је изузеће председавајућег већа ЦАС-а и не коментарише се суштина тог случаја. Ипак, доказано је да су бројни аспекти ФИНА нису били према светском антидопинг кодексу. WАДА ће поново робусно представити свој случај када се ствар врати у ЦАС, којим ће председавати други човек", наводи се у саопштењу WАДА.

Сукоб између Фратинија и Јанга био је један од најдраматичнијих тренутака у десеточасновном саслушању у новембру прошле године.

То је био редак случај који се преносио уживо. Саслушање је завршено тако што је Јанг изненадио сопствени правни тим одмахивајући рукама и позивајући преводиоца да боље артикулише његову завршну изјаву.

"Ко је овај човек", питао је Фратини и додао: "Није на Вама да се појавите пред судом. Постоје нека правила".

Фратини је узнемирио Јанга и његов правни тим због серије објава на друштвеним мрежама, а у једној од њих априла 2019. је писало: "Ти ужасни садистички Кинези су срамота за човечанство. Како муче животиње, сваки дан заслужују зло. А, кинеске власти то толеришу и подстичу".

Једну од бура у том случају изазвало је и разбијање контејнера за пренос узорака крви.

Радник обезбеђења је по инструкцији Сунове мајке чекићем разбио кутију и узорак је постао бескористан.

Веома мали број случајева, просечно један годишње, а пред ЦАС-ом је око 400, успе да оповргне пресуду на швајцарском федералном суду.

Ипак, постоји могућност да се укине пресуда на федералном суду, а да се потом изгуби нови поступак пред ЦАС-ом, што се десило аргентинском тенисеру Гиљерму Кањасу 2007. године.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)