ИЗ СЕЛА ДО ЈЕЛИСЕЈСКИХ ПОЉА: Словенац Тадеј Погачар ушао у историју бициклизмаелисејских поља

Г. КЕЛИЋ

21. 09. 2020. у 23:12

ПОРЕКЛОМ је из Словеније, јуче је напунио тек 22 године, а 24 сата раније попео се на победничко постоље најпрестижније бициклистичке трке на свету.

ИЗ СЕЛА ДО ЈЕЛИСЕЈСКИХ ПОЉА: Словенац Тадеј Погачар ушао у историју бициклизмаелисејских поља

Фото АП

Тадеј Погачар је освајањем 107. издања Тур де Франса уписао своје име у историју овог спорта по многим тачкама.

Први је такмичар из Словеније који је освојио трку, после домаћег представника Анрија Корнеа који је 1904. године са 19 лета тријумфовао, други најмлађи победник у историји такмичења, а уједно и други који се у свом дебитантском наступу у Француској попео на највиши степеник (први Лоран Фињон из 1983).

ПРВИ СА ТРИ МАЈИЦЕ

МЛАДИ Словенац је први такмичар у историји који се окитио са три мајице. Жутом за укупну победу, тачкастом као најистакнутији у брдским етапама и белом која се додељује најбољем бициклисти до 23 године. Нешто слично је пошло за руком легендарном Белгијанцу Едију Мерксу који се 1969. докопао четири мајице, мада су тада постојале другачије категорије.

Због те три мајице је уједно зарадио новчану награду од укупно 545.000 евра, које ће, како обичај налаже, на равне части поделити са клупским колегама.

- Ово је невероватно, стојећи овде у Паризу на највишој степеници подијума. Никад нисам мислио да ћу бити овде. Била је ово сјајна тронедељна авантура за мене. Морам да се захвалим свима који су учествовали у припремама за трку, мом тиму и мојој породици - рекао је млади Словенац, који вози за екипу из Уједињених Арапских Емирата.

Просечном љубитељу бициклизма, биографија и развојни пут дечака из села Кланец, које има мање од 300 становника, није познат. Погачар је био велики таленат још од јуниорских дана, победивши 2018. године на престижној трци Тур де Авенир. Годину дана касније, прешао је у сениорске воде и одмах постао најмлађи победник светског тура у Калифорнији, а до сада највећи успех био је освајање трећег места у коначном поретку на шпанској Вуелти. Још једна занимљивост представља чињеница да је Погачар први бициклиста са простора бивше Југославије који је славио на Тур де Франсу...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)