САМО ВАКЦИНА ЧУВА ИГРЕ: Данас је у Токију требало да почне највеће спортско такмичење

С. Крстовић

24. 07. 2020. у 08:10

САМО ВАКЦИНА ЧУВА ИГРЕ: Данас је у Токију требало да почне највеће спортско такмичење

Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

ДА није пандемије вируса корона данас би се у Токију свечано отвориле 32. Летње олимпијске игре.

На жалост, уместо да се свет радује подвизима спортиста, последњих месеци води се грчевита борба са ковидом 19, који из дана у дан на планети односи све више живота. Зато сви полажу наду да ће научници пронаћи вакцину, јер без ње тешко да ће се догодине од 23. јула до 8. августа одржати Игре. Бар, тако поручују Јапанци.

- Ако ситуација остане оваква, није могуће да се догодине одрже Олимпијске игре - признао је прекјуче Јоширо Мори, председник Организационог одбора ЛОИ у Токију.

И док се МОК и Јапанци боре да се Игре не откажу, њихово одлагање 24. марта ове године спортисти су примили на различите начине. После првог шока (славна америчка гимнастричарка Симон Бејлс је признала да је села и заплакала), полако су схватали да је немогуће борити се са вишом силом и да је здравље најпрече. Ипак, најтеже је пало онима који су планирали да се последњих дана јула и прве недеље августа на величанствен начин опросте од велике сцене. Сада ће многи неплански морати да продуже каријеру за годину дана. Али, било је и оних којима одлагање иде у прилог, јер ће успети да санирају повреде, а и биће за годину дана искуснији и верују много бољи него што би били да се Игре сада одржавају.

МОК СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ

У МОКУ се не предају тако лако и надају се да ће се догодине у Токију ипак одржати Олимпијске и Параолимпијске игре. Уосталом, Међународни олимпијски комитет издвојио додатних 800 милиона долара како би помогао организатору.

Иначе, Јапан је досада званично потрошио преко 12 милијарди долара, а померање за годину дана коштаће га још око три милијарди. Међутим, многи процењују да ће трошкови бити још већи.

Многи асови подсећају и да је нарушен четворогодишњи рад, јер су планирали да баш у Токију 2020. достигну максималну форму. Међутим, због вишемесечне паузе сви су се вратили неколико корака уназад и питање је да ли могу и за годину дана буду онакви какви су били пре него што је букнула пандемија.

Оно што важи за стране спортисте, важи и за наше. Неки су планирали да ставе тачку у репрезентацији, неки да освајањем злата остваре снове, а неки да стекну искуство за Игре 2024. у Паризу. И наша спортска јавност је гајила велике планове, сви су очекивали да ће у Токију надмашити учинак из Рија 2016, одакле су се Срби вратили са осам трофеја: два злата, четири сребра и две бронзе.

Фото: EPA-EFE/DU XIAOYI/POOL

Ике Рикако у Токију

Титуле су требало да бране ватерполисти и рвач Давор Штефанек, а злато су циљали најбољи тенисер света Новак Ђоковић, који је лане играо на турниру у Токију како би осетио терен и атмосферу, светске првакиње одбојкашице, атлетичарка Ивана Шпановић у скоку удаљ, која је рекла да је њен олимпијска сан на чекању... Трофеје су планирали и остали српски асови, пре свега у стрељаштву, теквонду и кајаку. А по обичају, очекивало се и да неко пријатно изненади.

Сада сви проналазе начине да остану колико толико у форми, с великом надом да им се због пандемије неће распршити олимпијски сан.

СРБИЈА ИМА ОСИГУРАНА 63 МЕСТА

ДО марта, када су одложене Игре, спортисти су се борили за карту за Јапан. Олимпијску визу већ је обезбедило и 63 спортиста из Србије: Чаба Силађи, Ања Цревар, Велимир Стјепановић (пливање), Ивана Шпановић, Армин Синанчевић (атлетика), Милица Мандић, Тијана Богдановић (текводно), Михаил Каџаја, Мате Немеш, Стеван Мицић (рвање), Страхиња Стефановић, Милица Старовић (кајак), Милoш Васић, Мартин Мачковић (веслање), Зорана Аруновић, Дамир Микец, Милутин Стефановић, Андреа Арсовић, Соња Вукашиновић, Јасмина Миловановић (стрељаштво), ватерполисти, одбојкашице, стонотенисери, кошаркашице и баскеташи у "3 на 3"...

Квалификације су обезбедили кошаркаши и рукометашице, а последње шансе имаће и остали спортисти. Учесници тениског турнира одредиће се на основу ранг листа, а јасно је да ће сигурно играти Новак Ђоковић. У неким спортовима, као у стрељаштву, рвању, кајаку осигуране су квоте...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)