СРБИН, ШАМПИОН СВЕТА ПОД РУСКОМ ЗАСТАВОМ: "Рана на срцу што не доносим медаље за своју земљу"

Срећко Обрадовић

26. 05. 2022. у 08:46

ИМА ли веће среће за спортисту, његову породицу, пријатеље, али и државу када се на јарболу вијори застава, а са разгласа чује национална химна намењена победнику? Свако ће рећи - нема. И нема, јер сваки спортиста живи за то да представља своју земљу, посебно на највећим европским и светским такмичењима.

СРБИН, ШАМПИОН СВЕТА ПОД РУСКОМ ЗАСТАВОМ: Рана на срцу што не доносим медаље за своју земљу

Фото: Приватна архива

Али, има и оних који медаље и трофеје доносе другој држави, јер неки људи у Србији нису имали слуха да наше најбоље такмичаре уврсте у репрезентацију. Чак су их и суспендовали и онемогућили да наступају под својом заставом.

Такав је случај са Живорадом Жиком Марковићем (61), дизачем тегова који славу проноси са грбом Русије на грудима и редовно, са сваког такмичења, "новој отаџбини" доноси трофеје и рекорде. Лесковачки предузетник и спортска легенда је вишеструки првак Србије, Европе и света, победник на светским куповима у мастер конкуренцији (83 до 90 килограма) за старосну категорију од 60 до 64 године.

Недавно је на СК у Москви освојио две златне медаље, а у конкуренцији више од 1.200 такмичара подигао је 150 килограма у ЕQ, а затим и 135 килограма у дисциплини РАW...

- Да је било среће, на победничком постољу би се свирала химна "Боже правде". Овако, са разгласа се чула руска химна... Емоције су биле огромне, јер ми је баш тешко пало то што се не такмичим под нашом тробојком, коју увек носим са собом и поносно је истичем на сваком такмичењу - прича Жика за Спортски додатак "Новости".

СВИ ХВАЛЕ ВУЧИЋА

И У МОСКВИ и у Татарстану, прича Марковић, стално помињу и председника Србије Александра Вучића.

- Кажу да је Вучић председник светског формата, прави државник, и да, за разлику од појединих политичара, он држи дату реч. Истичу да Србија таквог лидера није одавно имала и да ће с њим на челу далеко да догура.

Успешни привредник у младости је био и јуниорски првак државе у боксу, тренирао је и џудо, а од пре четири године заволео је дизање тегова. За кратко време је постао шампион, побеђивао готово на свим такмичењима, а прошле године је уследио шок. У Шведској се одржавало Светско првенство. Надао се да ће сигурно учествовати и Србији донети златну медаљу. Међутим, селектор га није пријавио за то такмичење.

Фото: Приватна архива

 

- Када сам питао зашто, нисам добио одговор. Хтео сам да идем и сам да платим трошкове, али уместо дозволе, уследила је суспензија - чуди се Марковић. - Писао сам и министру Удовичићу, али никакав одговор нисам добио. Али, ни од мог матичног савеза никада није стигао писани одговор зашто сам, у ствари, суспендован.

И како то бива, пошто за Жику зна цео свет, стигли су позиви из Шведске и Русије. Наш шампион се није много двоумио...

ВОЛЕО БИХ ОПЕТ ЗА СРБИЈУ

НА питање да ли би се поново такмичио за Србију, Марковић као из топа изјављује:

- Како не бих! Највећа ми је рана на срцу то што не доносим медаље за своју земљу. Надам се да ће се и то десити једног дана. Али, и пуно ми је срце када видим као се Руси радују мојим успесима, колико ме подржавају, па ми је, с те стране, мало лакше.

- До последњег дана сам се надао да ћу, ипак, наступити под нашом заставом. Звали су прво Швеђани, чији пасош такође имам, али Руси су били конкретнији. Објаснили су ми да сам им потребан. Рекли су ми да смо браћа и да могу у тренерци руске репрезентације да развијем и српску заставу приликом уручивања медаља. Добио сам и руско држављанство. И шта је друго требало да урадим? Ја сам спортиста, прихватио сам позив и нисам се покајао - прича Жика.

Фото: Приватна архива

 

И онда су кренула такмичења. И наравно, медаље су се низале Жики око врата, две златне у Москви, први је био и на

Евроазијском шампионату, па опет злато и сребро у Татарстану...

- Колико ме уважавају и у Татарстану говори и то што је по мене у Москву дошао председник клуба и возио ме у Екатинбург. Дочекали су ме као као најрођенијег. Заиста, то треба доживети. А, тек колико су се радовали мојим медаљама, скоро више него ја - пича нам Марковић. - Тамо сам се дружио се комшијом Бугарином, спортистом за кога ће се тек чути. А, Чечечни су посебна прича. Стално су били уз мене. Причали су о Србији само у суперлативу. Хвалили пријатељство са нашом земљом и стално истицали да за нас нема зиме.

Марковић истиче да му у таквим условима и атмосфери такмичења падају лакше од тренинга.

ОДБРАНИЋУ СВЕТСКО ЗЛАТО

ЗА Марковића се чуло на свим меридијанима, а његови резултати се пажљиво прате. Већ 28. и 29. маја га у Москви очекује Светско првенство, а циљ се већ зна.

- Наравно, одбрана светског злата. Све сам подредио томе и надам се да ће се још неко најсјајније одличје наћи око мог врата - оптимиста је Марковић.

- У Москви се осећам као код своје куће, ту су мени драги људи, па сам врло брзо стекао пријатеље за цео живот.

Фото: Приватна архива

 

На питање у чему је тајна свих његових успеха, Жика каже:

- Тајна лежи у српској снази, исхрани која истина није јефтина, али када клуб стоји иза тебе и таква земља као што је Русија, све је лакше.

Жика има и посебан мотив, да својим примером усмерава младе у спорт.

- За успех није довољна само јака воља и добар тренинг. Ја се трудим да покажем младима да је спорт бољи од улице и да у њему могу да се потпуно искажу и докажу. Деца и млади би требало њиме да се баве, јер уз спорт долази и образовање, а онда су сва врата отворена. 

ВЕЖБАЈУ И ДЕЦА ОД ПЕТ ГОДИНА

КОЛИКО је дизање тегова популарно види се и по томе што се овим нимало лаким спортом баве и деца.

- Почињу већ од пете године, и дечаци и девојчице. Не само у Русији, већ и у Европи и широм света. Наравно, за њих важе прилагођена правила, да се не повређују, а да се правилно развијају - прича Жика. - Дизање тегова је леп и користан спорт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РЕТКО ГА ВИЂАМО: Ана Ивановић објавила слику са оцем - уз емотивну поруку за рођендан (ФОТО)