"СРБИЈА МОЈА ИНСПИРАЦИЈА" Игор Колаковић за "Новости" признаје да је веома срећан што се враћа на клупу "орлова"

Слободан Крстовић

16. 01. 2022. у 16:11

ИГОР Колаковић је поносан што ће поново водити одбојкаше Србије.

СРБИЈА МОЈА ИНСПИРАЦИЈА Игор Колаковић за Новости признаје да је веома срећан што се враћа на клупу орлова

ФОТО: ЕПА

Трофејни стручњак је свестан да га очекује можда и тежи задатак, него у првом мандату од 2006. до 2014, и да је најважнији циљ одлазак на Олимпијске игре 2024. године у Паризу.

- Није било лако преломити, јер није уобичајено да се неко враћа на место успеха. Али, мотива ми никако не недостаје. Мислим да је привилегија радити у федерацији као што је српска, нарочито са тимом као што је наша репрезентација. То су играчи са којима сам радио, можда сам сматрао да сам остао недоречен када је та генерација у питању, јер после освајање бронзе на ЕП 2013. некако само веровао да можемо далеко да догурамо, али ми је СП 2014. у Пољској урушило снове. Препун сам мотива, веома сам, како бих рекао, решен да радим са репрезентацијом и привукла ме је та жеља да поново радим са тим момцима у околностима у којима сам радио - каже, у телефонском разговору за "Новости", селектор Србије Игор Колаковић.

Оно што су многи говорили ранијих година је да је окосницу наше селекције направио баш Колаковић на ЕП 2013.

- Једино нисам радио са Драженом Лубурићем. Са осталим јесам, а када то кажем, мислим на играче који су база тима. Јесам их ја бацио у ватру, али су сада старији и неки од њих много квалитетнији, него када сам их уводио у репрезентацију. Зато је то једна врста привилегије - наглашава Колаковић.

Болна тачка "орлова" је неодлазак на Олимпијске игре 2016. и 2021. Због тога су кормило морали да напусте Никола Грбић и Слободан Ковач.

- Не бих желео да коментаришем Грбићев и Ковачев рад. То су сјајни тренери, људи, имали су велике успехе са репрезентацијом, јер није лако узимати медаље. Репрезентација Србије није предодређена за медаље, морамо добро да се изборимо за постоље. Обојица су то успела и оставила тежак задатак и мени и свим следећим тренерима. Јесте неодлазак на Олимпијске игре празнина у резултатима наше селекције, али су и квалификације биле претешке, а европске селекције, наравно и Србија у подређеном положају. Постоје назнаке да ће се систем квалификација променити, јер несхватљиво је да у Токију буду четири европске, а три јужноамеричке селекције. Али, без обзира на све, мој задатак број један одлазак на Игре 2024. у Паризу - свестан је изазова Колаковић.

Пада у очи и да су пољски медији нагласили да је тренер, без обзира на то што је странац, из њихове лиге преузео кормило Србије.

- Пољаци поштују Србију и резултате њене репрезентације. Веома нас цене и морали су да пропрате ко преузима "орлове". Верујем да ме посао у клубу неће омести у раду са нашом селекцијом, јер ћу имати довољно времена да се посветим и једнима и другима. Иначе, може да буде проблем ако се ради кампањски, да се енергија расипа - сматра стратег Алурона ЦМЦ Варте Завјерче.

Пољска је све више привлачна за наше играче и тренере...

- Ту је и Слободан Ковач, који тренира Белхатов. Има нас све више, а мислим да би требало да нас буде још. Пољска лига је веома тешка, изузетно квалитетна, из године у годину долазе све бољи странци. Ето, ове године су стигли Урош Ковачевић и Александар Атанасијевић, а то померање са италијанског и руског тржишта значи да су овде веома добри услови - наглашава Колаковић.

Већ годинама се Савез бори да мотивише дечаке да тренирају одбојку, да се пронађу неки нови Грбићи, Ковачевићи...

- Мислим да ова генерација мора да издржи до Париза, неки ће остати и после Париза, јер немају превише година. Али је и јасно да морамо да се "бијемо" за резултате, немамо трасиран пут, јер мислим да је велики јаз између играча који играју у јаким европским клубовима и оних који су у слабијим или су у српској лиги. Тај јаз мора да се смањује с временом, како би све имало смисла. Морају да напредују млади играчи, а они то могу само кроз рад у репрезентацији. Морају да буду селектирани на прави начин, да буду репрезентативци у правом смислу речи. Али, није нам трасиран пут, већ морамо да се боримо за резултате, да пуно радимо и да будемо стрпљиви са младим играчима - подвлачи Колаковић.

Светско првенство битније

- ОВЕ године Лига нација неће имати резултатски приоритет. Сматрам да неки репрезентативци морају да се одморе, опораве физички и психички, мада знам да су јако мотивисани да буду у репрезентацији. Али, мислим да мора да нам буде приоритетно СП од 26. августа до 11. септембра у Русији, где морамо да будемо максимално спремни физички и ментално. А за то нам је потребно да у тиму имамо и неког млађег - подвлачи Колаковић.

У стручном штабу људи којима верујем

- ДОБИО сам дозволу да формирам свој стручни штаб, јер желим да донесу нову енергију, да буду људи са којима сам радио, којима верујем и с којима добро знају шта ја хоћу. То не умањује квалитет људи који су били у ранијим штабовима, једноставно хоћу да радим са онима са којима сам некада сарађивао. Али, још не могу да говорим о именима - истиче Колаковић.

PORUKA ATLETSKE DIVE: Ivana Vuleta Španović poziva na Svetsko dvoransko prvenstvo

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића