У НОВОМ САДУ 500 ТАКМИЧАРА ИЗ 29 ЗЕМАЉА: Почело 20. Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху

С. Б.

27. 12. 2021. у 17:36

У НОВОМ Саду данас је почело јубиларно, 20. по реду Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху, на којем до 30. децембра у хотелу „Парк“ учествује 500 такмичара из 29 земаља.

У НОВОМ САДУ 500 ТАКМИЧАРА ИЗ 29 ЗЕМАЉА: Почело 20. Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху

прес покрајинске владе

Такмичење, које се одвија по групама, одвојено за дечаке и девојчице, узраста од осам до 18 година, отворио је Дане Баста, покрајински секретар за спорт и омладину.

- Чињеница о броју учесника говори колико је шах омиљен међу младима и колико његова популарност расте са новим генерацијама - рекао је Баста и истакао да то што се ова „величанствена приредба шаха“, у време короне одвија баш код нас, говори у прилог томе да наш град, наша покрајина и држава имају шта да понуде младим људима. - Шахисти су особе са изразитим умним способностима. Предвиђање, планирање, брзо учење и закључивање, тактичко и стратешко размишљање од непроцењивог су значаја за развој личности и постизање резултата како у спорту, тако и у животу.

Баста је најавио да ће управо и због тих значајних особина и утицаја шаха на младе, од немерљивог значаја за развој личности, Покрајински секретаријат за спорт и омладину следеће године уврстити шах у спортове од посебног значаја за АП Војводину.

Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије, нагласио је да је наша земља и у неким тежим временима била организатор великих турнира и такмичења.

- Имамо традицију као шаховска земља, а ово првенство је једно у низу таквих, које је бројем такмичара превазишло сва очекивања. Европска шаховска унија и федерација знају да смо способни за организацију оваквих такмичења. Очекујемо од наших такмичара успехе и медаље и екипно, и појединачно. Ово је прилика за сусрет са вршњацима, да укрсте копља и виде где се тренутно налазе - рекао је Лазић.

Зоран Станимировић, председник Шаховског савеза Војводине навео је да се ове године у Европи ниједно дечије шаховско првенство није играло уживо за таблама, већ углавном онлајн, те да је Нови Сад прави преседан.

- За наше играче ово ће бити посебно искуство. Деца ће имати јаке партије и противнике тако да ће тиме побољшати игру, стећи више нивое знања и освајати медаље - рекао је Станимировић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А САД, ДА УЧИМО ВРЛИНЕ СВЕТОГ САВЕ: Новинар хтео да провоцира Новака, није ни сањао шта ће Ђоковић да уради

А САД, ДА УЧИМО ВРЛИНЕ СВЕТОГ САВЕ: Новинар хтео да провоцира Новака, није ни сањао шта ће Ђоковић да уради

Новак Ђоковић се пласирао у финале Аустралијан опена десети пут у каријери, а уочи његове завршне овогодишње борбе за рекордну, десету гренд слем титулу Мелбурну, подсетио је Аустралију на нешто јако важно. Нешто што је заборавила, а већ јој је, давно, давно, рекао.

27. 01. 2023. у 22:05

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (0)

ДЕСЕТА ПОБЕДА ЗА ДЕСЕТУ ТИТУЛУ У АУСТРАЛИЈИ: Ђоковић нема намеру да стане – Циципас је последња препрека ка пехару!