БАЈЛС О ЗЛОСТАВЉАЊУ СПОРТИСТА: Није требало да идем на Олимпијске игре у Токију

Новости онлине

28. 09. 2021. у 12:34

АМЕРИЧКА гимнастичарка Симон Бајлс рекла је да је требало да одустане од такмичења и пре Олимпијских игара у Токију, након што се повукла из пет од шест финала. У изјави за Њујорк магазин, 24-годишња Бајлс рекла је да није требало да уђе у олимпијски тим, "после свега што је преживела у последњих седам година".

БАЈЛС О ЗЛОСТАВЉАЊУ СПОРТИСТА: Није требало да идем на Олимпијске игре у Токију

Фото: АП

Четворострука олимпијска шампионка је 2018. године говорила о злостављању које је доживела од бившег спортског лекара Лерија Насара.

- То је било превише. Али, нисам хтела да му дозволим да ми одузме нешто за шта сам радила од своје шесте године. Нисам му дозволила да ми одузме ту радост. Зато сам то потискивала све док су ми ум и тело то дозвољавали - рекла је Бајлс, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Насар (58) је признао да је годинама злостављао једне од најбољих америчких гимнастичарки и осуђен је 2018. године на затворску казну од 40 до 175 година.

То је била друга вишегодишња казна затвора за Насара, пошто је осуђен и на 60 година у федералном затвору због дечје порнографије.

Бајлс се повукла из пет олимпијских финала у Токију, уз објашњење да ментално здравље ставља на прво место. Такмичила се само на греди, где је освојила бронзу.

Она је рекла да је ишла код психотерапеута уочи Игара и да је анксиозност настала када је допутовала у Токио, делимично због ограничења у вези са корона вирусом, због којих породице и навијачи нису могли да присуствују такмичењима.

- Како се ближило, била сам све нервознија. Нисам имала толико самопоуздања колико је требало после толико тренинга које смо обавили - навела је Бајлс.

Бајлс је додала да је такмичење уз проблем са оријентацијом у ваздуху "на живот и смрт". Она је истакла и додатни притисак на њу "због расе".

- Као црнкиње морамо да будемо још боље, пошто и када обарамо рекорде и остало, они то скоро умањују, као да је то нормално - додала је освајачица 19 златних медаља на светским првенствима.

Бајлс је почетком септембра сведочила пред Сенатом, чија је комисија испитивала недостатке у истрази Федералног истражног бироа (ФБИ) о Насару.

Она се вратила на терапију и на турнеји је по Америци са гимнастичким тимом, али није одлучила да ли ће се вратити такмичењима.

- То ће вероватно бити нешто на чему ћу да радим 20 година. Без обзира на то колико се трудила да заборавим - навела је Бајлс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)