ШКОЛАРИЈАДА: Светске спортске игре школараца у Београду

Novosti online

16. 09. 2021. у 15:22

БЕОГРАД је поново свет. Око 2.000 учесника из чак 36 земаља учествоваће у главном граду Србије на Светским спортским играма школараца - ШКОЛАРИЈАДИ. Ово такмичење се одржава по први пут у историји, наша престоница је домаћин од 11. до 19. септембра.

ШКОЛАРИЈАДА: Светске спортске игре школараца у Београду

ФОТО: СССС

А у среду пре подне је одржан велики Форум школског спорта, уз учешће пуно министара и спортских функционера из целог света.

На Форуму су између осталих говорили први потпредседник Владе Бранко Ружић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, председник Светске школске спортске федерације Лоран Петринка, председник светске шаховске федерације Аркади Дворкович, генерални секретар ФИБА Андреас Загклис и многи други.

Међу гостима су били и председник Олимпијског комитета Србије Божа Маљковић и легендарна рукометашица, сада градска секретарака за спорт и омладину Драгана Пешић Белојевић. Посебно је остала упечатљива изјава Андреаса Загклиса, генералног секретара Светске кошаркашке федерације, који је истакао да су ове године и поред корона вируса Јапан са Олимпијским играма и Србија са Светским школским спортским играма потврдили да су сјајни организатори и да други треба да се угледају на њих.

ФОТО: СССС

- Србији је припала велика част и одговорност да буде први домаћин највећег спортског такмичења за децу школског узраста на свету. Захваљујем свима који су препознали важност Школаријаде на глобалном нивоу и веровали да је Србија поуздан домаћин који може да одговори свим изазовима и захтевима организације, али и да постави стандарде за убудуће, што ћемо уверен сам, у наредним данима показати. Наша земља системски улаже у усавршавање младих, неговање њихових талената и пуним капацитетима подржава развој и доступност спорта на свим нивоима - део је излагања министра Удовичића.

По завршетку форума, учесници су се придружили деци у парку испод Калемегдана, где смо имали Свечано отварање уз представљање застава свих земаља учесника, а присутне је поздравио и председник Савеза за школски спорт Србије, легендарни одбојкаш Жељко Танасковић.

- Да није било подршке државе Србије не би све ово могли да организујемо. Хвала председнику Александру Вучићу, који свестрано помаже спорт, а спортисти су заиста сјајни амбасадори. Министар Вања Удовичић је одржао сјајан говор на Форуму и Београд је ове недеље заиста свет. Чак 12 такмичења одржава се од 11. до 19. септембра у Београду, док је Светско школско атлетско првенство у исто време у Сремској Митровици, док је Панчево угостило каратисте света - истакао је Танасковић.

Наредна Школаријада, како је одлучено на састанку ИСФ у Београду, одржаће се за две године у Бразилу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)