ЛЕОН ДЕЛЕОН ЗА "НОВОСТИ": У игри и доживотна забрана бављења кошарком

В. ПРЕРАДОВИЋ

16. 04. 2021. у 22:00

КОШАРКАШКА лига Србије самоиницијативно је донела одлуку да испита регуларност појединих утакмица, које су резултатима подстакле сумњу у намештање.

ЛЕОН ДЕЛЕОН ЗА НОВОСТИ: У игри и доживотна забрана бављења кошарком

FOTO: N. Paraušić

Потез вредан признања, имајући у виду да се такве истраге претежно отварају под притиском "спољних фактора".

- Поднећемо пријаве полицији против Н. Н. лица, јер не знамо о коме се ради. Тражимо да се испитају сумњиви резултати у последњих неколико кола, да се утврди да ли је било нерегуларности. То је тешко утврдити, али ако неко може, онда је то полиција - каже, за "Новости", директор такмичења КЛС Леон Делеон.

БЕСПАРИЦА КАО МОТИВ

СУМЊЕ у регуларност утакмица КЛС постојале су и раније, а као главни мотив помињала се беспарица у клубовима који дословно живе од данас до сутра. И ове сезоне смо имали примере суспензије због неплаћених такса за учешће у такмичењу, што значи да су поједини клубови и играчи на ивици егзистенције.

Кошаркашка лига, за разлику од фудбалске, у структури нема тело или особу са ингеренцијама да испита регуларност утакмица.

- То је немогуће. Ко од нас може да утврди да ли је документ фалсификат, да ли је неки сведок лажни. То би, по мом мишљењу, био аматерски приступ изузетно озбиљној ствари - напомиње Делеон.

Правилником КЛС предвиђене су санкције за починиоце оваквих дела, како за појединце тако и за клубове као организације.

- За лица за која се утврди да су у томе учествовала, предвиђене су забране вршења дужности у одређеном периоду или доживотно. За клуб - од новчаних казни до избацивања из лиге, зависи од тога шта се утврди истрагом. Најригорознија казна за појединце је доживотна забрана бављења кошарком.

Одговор на питање које утакмице су се нашле под лупом, мораће да сачека завршетак полицијске истраге.

- Заиста не могу да говорим о томе, јер се у овом тренутку ради о сумњи у регуларност. Терет доказивања је на полицијским органима - констатује Делеон.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)