ОГРОМНО ПРИЗНАЊЕ: Дарко Крсман, момак за велика спортска дела

Богољуб Грујић

14. 03. 2021. у 07:15

НОВОСАЂАНИН из Орловата, рођен у Зрењанину, мастер дипломац Факултета за спорт и физичко васпитање, Дарко Крсман (31), за сјајан стручни рад у пракси, почаствован је ласкавим признањем познатог Светског института, са седиштем у Италији, којим руководи чувени професор Карло Бузичели.

ОГРОМНО ПРИЗНАЊЕ: Дарко Крсман, момак за велика спортска дела

FOTO: Privatna arhiva

- Пријатно сам изненађен, није мала ствар бити проглашен за тренера године, када су снага и кондиција у питању - каже, за "Новости", Дарко.

ФИЛИПИНЦЕ "ОШТРИО" ЗА ТОКИО

ОСИМ значајног искуства у стручном штабу кошаркашког националног тима Кине, Дарко Крсман је до пандемије вируса корона, репрезентацију Филипина успешно припремао за квалификације за ОИ у Токију.
Као што је познато, после одустајања репрезентације Новог Зеланда од учешћа на олимпијском квалификационом турниру у Београду, од 29. јуна до 4. јула, то место заузеће селекција Филипина. Тако ће за само једну карту за Токио, намењену победнику турнира, ривал домаћину, селекцији Србије, уз Доминиканску Републику, Порторико, Сенегал и Италију, бити и - Филипинци.

Без обзира на то што живи и ради у Новом Саду, себе сматра и грађанином Зрењанина, европског града спорта за 2021. годину.

- Одакле ти је супруга, одатле си, старо је неписано правило, и шта ћу, не буним се, волим Зрењанин - уз осмех додаје најбољи кондициони тренер на свету, напомињући да му родитељи живе у селу Орловат, а супруга Маријана Весков је из града на обалама питомог Бегеја.

УВЕК са торбом у гепеку, препуном реквизита за квалитетно вежбање, Дарко Крсман је својеврсна радионица позитивних вибрација, на точковима, заљубљен у "краљицу" игара са лоптом и увек спреман да саветима, али и показним демонстрирањем где се затекне, помогне спортистима и кошаркашима, пре свих.

Између две велике опсесије, кошарке у варијантама 3x3 и "пет на пет", никада није правио разлику, једнаким интензитетом, огромном енергијом и вољом, приступао је задацима које су кошаркаши, у договору са њим, сами себи постављали као императив.

- Често су неке ствари на први поглед деловале нестварно, али рад се увек исплатио и донео резултате - прича тренер који је дао свој пуни допринос у кошаркашком напретку браће Стефана и Страхиње Стојачића, Дејана Мајсторовића, Којића, Савића, Бранковића и свих осталих баскеташа са којима је сарађивао, као и кошаркашких репрезентативаца Србије Драгана Апића, Стефана Пота...

ИСКУСТВО Крсман у раду са кошаркашким репрезентативцима Кине/FOTO: Privatna arhiva

ПОСЕБАН сегмент у каријери младог кондиционог тренера, представља научни рад и активно учешће у писању четвртог издања књиге "Периодизација спортских тренинга", коју приређује професор Тудор Бомпа.

- У трећем издању ове, свим тренерима и те како корисне књиге, моје име је само споменуто, а тада сам био стажер у Италији, код свог ментора, једног од најбољих кондиционих тренера на свету, Карла Бузичелија, а ево у новом издању, имао сам част да будем аутор једног дела књиге - поносно истиче Дарко, власник двадесетак различитих међународних лиценци за рад у кошарци и специјалне, америчке, која му омогућује рад у НБА лиги.

САМОПРЕГОРАН и веома стручан рад запао је за око НБА скаутима, који све прате и ништа не препуштају случају, па је већ било неколико понуда, али је ситуација са короном успорила конкретне договоре.

- Мој превасходни циљ је да наставим да се усавршавам, стичем кроз практичан рад нова знања из кошарке 5 на 5 и баскета 3x3. С обзиром на то да сам, као и многи, велики фан НБА, волео бих да се једнога дана опробам у најспектакуларнијој и најквалитетнијој кошаркашкој лиги на свету - каже Дарко, уз напомену да када је кошарка у питању, много му значи стечено искуство у раду са националним кошаркашким селекцијама Кине и Филипина.

ЛАСКАВО Крсман са признанњем за тренера 2020. године/ FOTO: Privatna arhiva

Како на крају истиче, без обзира на то где га животни пут одведе, увек ће радо помагати баскеташима из екипе Уб, који су тренутно трећи на свету и имају велике амбиције да, попут Лимана, запоседну светски трон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)