ФИЛИПОВСКИ О "РУШИЛАЧКИМ ЕНЕРГИЈАМА:"Трудио сам се, није испало како сам желео", говорио и о Гордићу и Милер-Мекентајеру (ВИДЕО)

Novosti online

10. 03. 2021. у 15:15

ДОСКОРАШЊИ тренер црно-белих дао први интервју после напуштања Хумске

ФИЛИПОВСКИ О РУШИЛАЧКИМ ЕНЕРГИЈАМА:Трудио сам се, није испало како сам желео, говорио и о Гордићу и Милер-Мекентајеру (ВИДЕО)

ФОТО: АБА ЛИГА

Бивши тренер Партизана, Сашо Филиповски, дао је први интервју након одласка из Хумске и истиче да његов одлазак није изненађење, као и да је очекивао боље резултате тима када је дошао почетком новембра. У најкраћем ангажману који је имао у каријери, што је и сам признао током интервјуа за портал Бхбаскет.

- Није неочекивано што сам отишао, јер искрено, имали смо превише пораза, тешких пораза, који сигурно нису утицали на енергију у екипи и ван екипе, тако да треба признати да сам очекивао бољу сезону, више победа, зато сам и дошао у Партизан. Ја само могу да кажем да захваљујем људима на шанси и поверењу, могу да кажем да сам радио напорно и много иако је било тешко показати у овом кратком периоду неки рад и своје знање.

Истиче да је задовољан партијама у Европи, али да остаје жал за АБА лигом.

- На једном фронту, што се тиче Европе успели смо да се квалификујемо међу 16, добили смо неке велике екипе, не треба се стидети тих победа, јер добити Уникс и Хувентуд и проћи даље, а после добити и један Тренто, који је добио и Милан и Локомотиву са високом разлику, као и Локомотиву код куће, то је један део сезоне који је добар. Али за други осећам неку неиспуњеност и жао ми је да нисмо направили више у АБА лиги, ситуација у којој сам био, иако сам дао пуно, очекивао сам да ћу дати више и да ћемо имати више победа - признао је Сашо Филиповски.

Нагласио је доскорашњи тренер црно-белих колико је Партизану недостајала публика и атмосфера која увек из играча извлачи максимум.

- Могу да кажем да ми је жао што нисам искусио тог шестог играча који је за Партизан веома важан. Све те екипе које имају јаког шестог играча, много су изгубиле због ове ковид ситуације, жао ми је што нисам искусио Арену, мислим да би утакмице које смо изгубили на поен-два, биле завршене другачије да смо имали тог шестог играча - констатовао је словеначки тренер.

Уследило је питање о одласку Гордића и Мекинтајера, које је из њега избацило филозофију о енергијама са којима живи и функционише тим од 14 људи.

- Свака екипа је живо биће, у њој владају енергије као у природи, рушилачке енергије распада и енергије градње и напретка. Те енергије увек делују између себе, а на крају крајева и сваки човек има те енергије у себи. Да се показује прстом, да се тражи изговор, да се пљује, да изразиш своју фрустрацију и страх, да се не погледаш у огледало. А са друге стране имамо и ону другу страну коју сви имамо у себи, то је нека љубав, преданост, поштење. Мислим да је човек рођен са могућношћу да бира, сви можемо да бирамо, морамо да научимо да владамо тим енергијама које владају у нама, а оне владају и у екипи.

- Ето могу ја да будем пример тога, иако се осећам неиспуњено, да ми је жао да се ово догодило и пошто ето имам ту слободу и вољу да могу да бирам, иако су као и у свима и у мени све те енергије присутне, могу да кажем да сам захвалан и да ми није жао што сам дошао у Партизан.

- Али да се вратим на те енергије, могу да кажем да бирам да сам захвалан, да не упирем прстом, да не кукам и оправдавам себе, већ као тренер да прихватим одговорност и прихватио сам одговорност. Момци тренирају напорно, иако је било одласка. Нормално да екипа која је састављена од појединаца, не значи да они могу да живе заједно и раде заједно. И моја жена можда не би била добра за вас, као што ваша жена не би могла да буде добра за мене, а камоли када имате 14 играча у једној екипи који живе заједно, ту има много енергија, неке ствари се поклапају, неке не.

- Не бих рекао да су ти играчи који су отишли лоши, али једноставно у односу на ситуације и енергије које су владале, дешавале су се те ствари. То су добри играчи, који имају добро искуство и тај Гордић и Мекинтајер сада играју добро, али екипа је живо биће које тражи да те енергије заједништва и тимскости превладају, а да се та незадовољства уравнотеже. На крају крајева, иако ми је тешко, иако су све енергије присутне, бирам енергију захвалности и одговорности, поносан сам да сам био део Партизанове породице са великом традицијом, са много играча, стварања и успесима. У овом моменту ми је и тешко, желим им све најбоље.

- То је разлика када човек може бира да осуђује и да уништава или да прихвати одговорност и пусти људе на миру да раде свој посао. Упознао сам много добрих људи из кошарке, за мене је ово била велика школа да тренер не може да влада свим енергијама, да није за успех све само терен, паркет и тврди рад, већ да су најважније те енергије које стварају резултат, енергије заједништва, помагања. Али у овој тешкој ситуацији за све, не само за спорт, већ за цело друштво, није лако свима нама. То бих рекао шта се дешавало, није важно, Партизан је био и биће, захваљујем људима на подршци, што сам добио ту шансу, дао сам свој максимум, трудио сам се и жао ми је што није испало онако како сам очекивао - закључио је Филиповски.

<ифраме wидтх="620" хеигхт="374" срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/ИГмОгФ2соТМ" фрамебордер="0" аллоw="аццелерометер; аутоплаy; цлипбоард-wрите; енцрyптед-медиа; гyросцопе; пицтуре-ин-пицтуре" аллоwфуллсцреен></ифраме>

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)