ЊЕГОВ ОДЛАЗАК ИЗ ИТАЛИЈЕ ЈЕ ЗНАЧИО КРАЈ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Злато из Аргентине круна каријере, касније се све распало и жао ми је због тога

Новости онлине

11. 12. 2020. у 11:14

КОШАРКАШИ француског Метрополитена стигли су на мини турнеју по Црној Гори.

ЊЕГОВ ОДЛАЗАК ИЗ ИТАЛИЈЕ ЈЕ ЗНАЧИО КРАЈ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Злато из Аргентине круна каријере, касније се све распало и жао ми је због тога

Фото: Н.Параушић

Екипа коју са клупе води Јуре Здовц, својевремено један од најбољих играча планете, поражена је од Морнара у Бару са 89:78.

А Спортклуб је искористио прилику да направи велики интервју са словеначким стручњаком.

Здовц је као играч бранио боје Олимпије, Кнора из Болоње, Лиможа, Ираклиса, Тофаша, Паниониоса, Слована и Сплита…

Са екипом Лиможа, коју је тада водио Божидар Маљковић, освојио је титулу клупског првака Европе 1993. године. Са Олимпијом је освојио Јадранску лигу 2002. године, два пута је био шампион Француске, два пута шампион Словеније, у власништву има и три трофеја у Купу Словеније, као и титулу шампиона у Хрватској. Са Ираклисом је изборио пласман у Лигу шампиона.

Наравно, био је незаменљив у репрезентацији Југославије, са којом је освојио златну медаљу на Светском првенству у Аргентини 1990. године, сребро на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године, златну медаљу на шампионату Европе 1989. године, а нема никакве дилеме да му припада и златна медаља са Европског првенства 1991. године, иако је пре одлучујућих мечева, морао да донесе одлуку и саопшти да због сукоба у Словенији, не може више да игра за државни тим.

“Задовољан сам наравно играчком каријером. Играо сам у великим клубовима, јакој репрезентацији, освојао сам трофеје како на клупском нивоу, тако и на великим европским и светским такмичењима. Самим тим, јако је тешко изабрати једну утакмицу и рећи, да то је без икакве дилеме нешто најбоље што ми се догодило. Наравно, емоције увек пробуди финале против Бенетона у финалу Лиге шампиона, као и Светско првенство у Аргентини. Ако баш морам да бирам круну играчке каријере, онда је то планетарна смотра у Аргентини”, нагласио је Јуре Здвовц и наставио:

“Многи на победу Лиможа против Бенетона у финалу Лиге шампиона гледају као на велико изненађење. То јесте било изненађење, али је тада све у кошарци било другачије него сада, па су изненађења и била могућа. У екипи сте могли да имате два странца, па су онда и условно речено мањи клубови, као што су Југопластика, Цибона, Партизан, Лимож могли уз добар рад и велики број талентованих играча да стигну до европског трона. Сада је то далеко теже, јер конкурентност у Европи зависи од буџета. Са једне стране имате финансијске гиганте, који у саставу имају по десетак врхунских странаца, а са друге стране, мање екипе настоје да буду конкурентне. Некада успевају у томе, али брзо остану без најбољих играча, које купе поменути гиганти и све креће из почетка. Али, оно што остаје, нама, условно речено, мањим клубовима је да наставимо да радимо, тренирамо, да се боримо”.

Здовц је наставио са излагањем:

“Искрено, не волим да причам о дешавањима на Европском првенству у Италији. На крају, одлука је била моја, тачније речено, ја сам је саопштио стручном штабу и саиграчима. То је трајало кратко, вратио сам се кући, немам медаљу из Италије, а објективно, она ми не припада јер нисам био у тиму до краја такмичења. Касније се све распало и наравно да ми је жао због тога. С друге стране, неизмерно ме срећним чини чињеница, да је после свих дешавања на просторима старе Југославије, управо кошарка била та која је успела да утиче на нормализацију односа”.

Освојао је титуле у Словенији, Босни и Херцеговини, Хрватској, два пута је освојио трофеј у Купу Хрватске и три пута у Купу Словеније.

(Спортклуб)

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)