ОГЛАСИЛА СЕ ЗВЕЗДА: Никоме не дугујемо ништа!

Novosti online

17. 08. 2020. у 23:28

ФИНАНСИЈКИ извештај Агенције за привредне регистре (АПР) је био разлог саопштења црвено-белих.

ОГЛАСИЛА СЕ ЗВЕЗДА: Никоме не дугујемо ништа!

Фото: Н. Параушић

У њему се наводи да је дуг српског тима 1.54 милиона евра за 2019. годину. Наглашавају да је тачно постојање минуса, али да је он у потпуности измирен.

- Нисмо изненађени погрешним тумачењем финансијског извештаја за 2019. годину. То се једноставним речником зове незнање, а за неке и лоша намера.Као клуб великог реномеа можемо да будемо пример многима у свом раду и транспарентности и нећемо мирно посматрати ове покушаје лагања и дезинформисања јавности – наводи се на почетку саопштења.

Затим се појашњава.

- Годишње финансијске извештаје прихвата или враћа на дораду Агенција за привредне регистре АПР као што се то код неких других клубова догодило, иако је рок за предају више пута продужаван. Као и сви други, и Звезда сваке године предаје финансијски извештај у АПР-у. Тај податак није никаква тајна, и када их прихвати, АПР их објављује на свом званичном сајту. Годишњи финансијски извештај КК Црвена звезда је резултат пословања за последњу годину, у овом случају за 2019. годину. Како медији не би приказивали тај извештај као некакву ексклузиву и сензацију – сваки грађанин ове земље, или свако ко је заинтересован може да изађе на сајт АПР-а и да несметано погледа финансијски извештај, то никада није била тајна, па нје ни сада.

Настављају у истом ритму.

- Ова обавеза постоји, како за Звезду тако и за било који други субјекат. Подсећамо, да наш клуб од 2012.године поред финансијског извештаја ради и ревизију извештаја иако није Законом у обавези да то чини. Пошто ни то не сматрамо било каквом тајном, нити очигледно имамо шта да кријемо, кошаркашки клуб је ревизију финансијског извештаја урадио и за прошлу годину, иако по Закону није имао обавезу то да уради. Зарад транспарентности смо се одлучили и на тај корак, предали ревизорски извештај АПР-у који је у складу са Законом и тај извештај објавио на свом сајту.  У мору погрешних тумачења, једина истина коју смо видели и оно што је заиста тачно је – да је Црвена звезда претходну 2019. годину пословала са губитком од 1,5 милиона евра. Тај податак није тајна, а није ни срамота, посебно за клуб који злонамерни годинама називају “државни банкомат” – додају и појашњавају да неће ћутати на сабирања „баба и жаба“ и спомињање губитка од седам милиона евра.

Детаљно објашњавају о чему се ради.

- Све пројектоване обавезе клуба за наредне сезоне. Понављамо, за наредне сезоне, су покривене стабилним спонзорским уговорима и будућим осталим приходима. Примера ради, нови играчи у клуб долазе на три или четири године, а одлазе после годину или две. Књиговодствено, њихови уговори се књиже као пројектоване обавезе.  На пример, ти играчи после годину или две оду из клуба, и те пројектоване обавезе се искњижавају . С тим, што приликом њиховог одласка наравно, књижи се и обештећење као приход клуба  – који у овом тренутку не знамо јер је ствар договора и тржишта! Губитак за 2019.годину у већ наведеном износу од 1,5 милиона евра је покривен закључно са јулом месецом 2020. године. Допало се то некоме или не! Какав ћемо резултат имати у 2020.години знаће се када се 31.12. 2020. заврши текућа година.

Спомињу поједине медије и могуће тужбе због погрешних, али тврде да то, за сада, неће чинити.

-  Звезда као одговоран клуб чије пословање се осим у надлежним органима Републике Србије детаљно контролише и кроз органе Евролиге моли да се престане са ширењем неистина, лажи и обмањивањем јавности када је наш клуб у питању.

На крају су имали поруку за навијаче.

- Звездаши, без бриге, клуб је на стабилним ногама, спреман за нове изазове у Евролиги у такмичарској 2020-2021! На жалост неких, гледаће се још дуго јака евролигашка Звезда која, да за појединце буде још болније, данас никоме није дужна ништа – закључује се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)