СКАНСИ, МАГ НА ТЕРЕНУ И ВАН ЊЕГА: Отишао је један од 50 најбољих кошаркаша свих времена, а ево шта је све успешно радио ван спорта

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

04. 04. 2022. у 19:24

ПРОСЛАВЉЕНА кошаркашка легенда Петар Сканси, којег је ФИБА уврстила међу педесет највећих кошаркаша света, умро је у седамдесет и осмој години.

СКАНСИ, МАГ НА ТЕРЕНУ И ВАН ЊЕГА: Отишао је један од 50 најбољих кошаркаша свих времена, а ево шта је све успешно радио ван спорта

FOTO: Nebojša Paraušić

Каријеру је започео у Сплиту, а са Југоспластиком је освојио првенство и куп у бившој држави. Са репрезентацијом Југославије освојио је сребро на Европском првенству 1965. године, те злато на шампионату света у Љубљани. После играчке каријере, био је успешан тренер и са Југопластиком је освојио првенство државе и Куп Радивоја Кораћа. 


Након Југопластике, тренирао је италијанске клубове, а био је и селектор репрезентације Југославије и Хрватске. 


Дуго је времена живео у Словенији, у Љубљани се бавио некретнинама, док је у Италији водио компанију која се специјализовала за уређење станова. 


Био је и стручни саветник и предавач у међународној кошаркашкој организацији, као и саветник некадашњег хрватског министра образовања и спорта Жељка Јовановића у влади бившег премијера Зорана Милановића.

БОНУС ВИДЕО: Како је Јокић постао најбољи кошаркаш када се томе ама баш нико није надао?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИКАД ПРОВОКАТИВНИЈА: Рајковићева жена запалила мреже облинама - купаћи, а преко само мрежа (ФОТО)