КОНВЕНЦИЈА СЕ: Србија за безбедност на спортским приредбама

Novosti online

17. 05. 2021. у 21:39

РЕПУБЛИКА Србија потписала је Конвенцију Савета Европе о интегрисаном приступу безбедности, заштити и услугама на фудбалским утакмицама и другим спортским манифестацијама.

КОНВЕНЦИЈА СЕ: Србија за безбедност на спортским приредбама

Илустрација спорт Фото Dephositos

Документ је у Стразбуру потписала амбасадорка Србије у Савету Европе Александра Ђуровић, у присуству заменика генералног секретара савета Бјерна Бергеа.

Сврха конвенције је да обезбеди да фудбал и друге спортске манифестације пруже безбедно и сигурно окружење и атмосферу добродошлице за све појединце кроз интегрисани приступ безбедности, заштити и услугама на спортским приредбама, и то путем сарадње свих субјеката који у томе учествују.

Конвенцију је до сада, укључујући и Србију, потписало 36 од укупно 47 чланица СЕ, а ратификација документа завршена је у 20 земаља.

Конвенција о насиљу гледалаца и недоличном понашању на спортским приредбама, посебно на фудбалским утакмицама усвојена је 1985. године после трагедије на бриселском стадиону Хејсел, која је до данас остала симбол навијачког насиља.

Тада су на утакмици између британског Ливерпула и италијанског Јувентуса енглески навијачи напали италијанске, а у општем метежу срушио се део стадионског потпорног зида и том приликом погинуло је 39 италијанских навијача, а више од 600 је повређено.

После те несреће основан и је експертски комитет чији је задатак био да, у сарадњи са ФИФА, УЕФА, професионалним фудбалским асоцијацијама, Интерполом и институцијама ЕУ анализира безбедносну ситуацију и мере које се предузимају пре и после свих већих међународних фудбалских такмичења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)